Васил Терзиев за кървавите протести срещу БФС: Гледката беше травмираща! 17.11 | 16:14

В разгара на протеста Терзиев отиде при протестиращите и ги призова да се приберат по домовете си

От iNews

"Снощи бях пряк свидетел на това, което се случи в центъра на София по време на заявения като мирен протест. Гледката беше травмираща", това написа във фейсбук профила си кметът на София Васил Терзиев по повод протестите в четвъртък срещу ръководството на Българския футболен съюз. 

В разгара на протеста Терзиев отиде при протестиращите и ги призова да се приберат по домовете си, напомня "24 часа".

"Най-грозното е колко много хора бяха ранени. Даже след края на протеста срещах из улиците граждани, които бяха пострадали. Това, което трудно ще заличим, е неприятното усещане от проявената агресия. От това, че протестът остана мирен само на хартия и пострадаха хора", пише още той. 

По думите му нито една от отговорните институции не го е предупредила, че се очакват провокации и проблеми, а само при такъв сигнал кметът може да не съгласува събитието. 

"Законът е ясен – отговорността е на организаторите и на МВР", смята той. 

"Болеше ме и като гражданин, и като кмет на София да виждам как всичко около нас се разрушава, опожарява и чупи умишлено.

Още снощи наредих районът да бъде напълно възстановен. Аварийните екипи на Столичната община бяха на терен цяла нощ, а служителите им не се прибраха при семействата си, за да се погрижат за възстановяване на щетите", каза още Терзиев. 

Кметът на столицата уточни, че над 80 елемента от градската инфраструктура са повредени след протеста - счупени или изгорени колчета, контейнери и кошчета, кашпи, стоянки за велосипеди. Опожарен е и автомобил на Общинската полиция. Столичната община ще поиска от организатора на протеста да възстанови щетите по публичната инфраструктура.

"Всеки протест е част от демократичния процес на изразяване на мнение. Участвал съм в протести на демократичната общност, на които хората не се страхуваха да идват с децата си, с домашни любимци, с велосипеди. А след нас дори цветята в алеите оставяхме непокътнати. Въпрос на гражданска съвест и отговорност е да пазим София, за чието облагородяване плащаме всички", завършва той. 

 


Водещи

Най-четени