Няма краен срок за смяната на талоните на автомобили с газови уредби 04.12 | 19:09

От догодина ще се въведе по-строг ред за монтирането им

От Мая Александрова

Няма краен срок за смяната на талоните на автомобилите с газови уредби. Това заяви директорът на Изпълнителната агенция "Автомобилна администрация" Димитър Ганев.

Той съобщи, че от следващата година ще се въведе нов, по-строг ред за монтирането на газовите уредби.

До 2 март 2014 г. ИА "Автомобилна администрация" ще сертифицира сервизите, които имат право да монтират газови уредби в автомобилите. В момента режимът е свободен и всеки може безпрепятствено да монтира такива уредби.

Според Ганев новите изисквания се въвеждат с цел да се създаде възможност контролните органи да инспектират тази дейност и по този начин да се гарантира безопасността и здравето на гражданите. След изготвянето на списъка със сертифицираните сервизи, той ще бъде публикуван на интернет страницата на "Автомобилна администрация".

Ганев обяви, че от началото на следващата година ще бъде въведен нов модул към системата за контрол на техническите прегледи, който автоматично ще сканира номерата на автомобилите, които преминават преглед.

До момента служителите на "Автомобилна администрация" са преглеждали записите от прегледите на случаен принцип или по сигнал.

Новият модул ще засича и ще сигнализира за неразпознаваеми номера, като по този начин ще се ограничат нерегламентирани практики и ще се гарантира реалното преминаване на автомобилите през техническите прегледи, предаде БТА.

Водещи

Най-четени