Отиде си големият български художник Иван Вукадинов 22.09 | 17:20

Той е единственият български художник, който влиза в Американската енциклопедия за модерно изкуство и първият с творба включена в Колекцията за Модерно и Съвременно изкуство на Ватиканските музеи

От iNews

На 92 години почина художникът Иван Вукадинов. Това съобщи бившият премиер на България Иван Костов, който беше близък с художника.

Иван Вукадинов е единственият български художник, който влиза в Американската енциклопедия за модерно изкуство и първият с творба включена в Колекцията за Модерно и Съвременно изкуство на Ватиканските музеи.

Иван Вукадинов е определян като майстор в живописта. Невероятен е в съчетаването на цветовете. Рисува натюрморти, пейзажи, портрети. Той е сред най-изявените имена на българското съвременно изкуство. Има участия в изложби във Франция, Великобритания, Русия и Латвия. През 1970-те години прави четири изложби в Рим, Арецо, Пиза и Гросето, което му помага да направи кариера в Италия още по времето на Студената война.

След 1980 г. отказва да излага публично платната си и да ги продава. Причина за това са действията на българската държава, с които е осуетено намерението негова картина да стане част от колекцията със съвременно изкуство на Ватиканския музей.

"В памет на героите"

През 1975 година специалисти от Музея на Ватикана виждат картината на Иван Вукадинов "В памет на героите" в римска галерия на знаковата уличка "Виа Маргута", където са живели Фелини и Джулиета Мазина, ателиета са имали Пикасо и Дали. Ватиканските музеи искат да откупят картината.

Художникът се съгласява. За продажбата обаче е нужно съгласието на българската държава, която за да осуети продажбата, обявява картината за национално богатство. В резултат на това Иван Вукадинов спира да прави и участва в изложби от 1980 г. до 2006 г.

Тогава, при първата си изложба в София след тази голяма пауза, се запознава и с Иван Костов, който в последствие помага картината "В памет на героите" все пак да стане част от колекцията на Ватиканския музей.

Това става факт на 10 октомври 2022 г., когато е дарена на Ватикана. Тази развръзка е предшествана от близо едногодишна преписка между българското посолство при Светия Престол и папската държава, тъй като приемането на картини в колекцията вече става по много по-строги правила.

Картината на Вукадинов е сред 10 шедьовъра емблематични за развитието на съвременното изкуство, която беше избрана да остане за постоянно в колекцията на Ватикана.

Водещи

Най-четени