Чествания Незвисимостта на България преминаха в цялата страна 22.09 | 18:00

От iNews

България отбелязва 116 години Независимост. По традиция кулминацията на празника ще бъде във Велико Търново, където през 1908 година Княжество България обявява, че вече не е васално на Османската империя и султана. Княжеството става царство, а княз Фердинанд - първият цар в Третата българска държава. Чествания се провеждат в цялата страна.

Велико Търново

Празникът във Велико Търново започна с тържествена света литургия в храма светиня "Св. 40 мъченици". Именно в тази църква на 22 септември 1908 г. цар Фердинанд, заедно с министрите от правителството на Александър Малинов, прочита манифеста на независимостта.

Думите му от Манифеста бяха произнесени отново, а след тях празнично шествие се изкачи на крепостта Царевец, където беше издигнато националното знаме. В знак на почит бяха поднесени венци и цветя на паметника-пирамида, посветен на обявяването на независимостта.

По традиция на днешния ден от 17 години насам се провежда и Международният фестивал на военните духови оркестри.

София

Тържества за Деня на независимостта има и в София през целия ден. Специално е подготвена програма за всички гости на града и за всички столичани пред паметника на Независимостта на България на площад "Княз Александър I".

В церемонията участваха Софийският духов оркестър, хор "Света София" с ръководител Валентин Бобевски, мъжки академичен хор "Гусла" и актрисата Василка Сугарева.

"Това е един от най-светлите български празници, който трябва изключително много да почитаме, заедно със Съединението. Смятам, че това са най-важните празници в нашата история като българи. Искам да пожелая на всички българи да бъдат независими в делата и мислите си", каза Цветомир Петров, председател на СОС.

Центърът на София ще е отворен само за пешеходно движение. По повод финала на Европейската седмица на мобилността градът се включва в европейската инициатива "Ден без автомобили".

През деня са предвидени още ден на отворените врати, атракционна линия с ретро автобуси и специална програма с трамваен симулатор.

Част от програмата беше тържествена смяна на караула пред Президентството. Церемонията се прави на всички важни дати за българската история като знак за уважение към традициите.

Пловдив

 В Пловдив бе подготвена богата програма по случай Независимостта на България. Кулминацията в града ще бъде възстановка на събитията от 1908 година.

"Пловдив не е случаен град, в него се ражда Обединението на 6 септември. 22 септември за нас българите е най-важната дата, защото след това идва и международното признание на България", отбеляза един от участниците във възстановката - Сава Куфаров, който беше в ролята на Фердинанд. "Прадядо ми е опълченец, дядо ми е офицер на Негово величество и аз чувствам вътрешна потребност и съм задължен да предавам на поколенията любовта към майка България”, заяви той.

 

Благоевград

На днешния празничен 22-ри септември Благоевград се превърна в сцена на родолюбива инициатива, възстановка на Горноджумайското въстание от 1902-ра година. Основни организатори на поредицата от събития са Регионалният исторически музей и Регионален клуб "Традиция". Стотици граждани се потопиха в атмосферата на паметните събития от 1902 година. Над 150 членове на клубовете "Традиция" от цялата страна се включиха в инициативата.

"За осма поредна година организираме възстановка посветена на различни исторически събития, които са се случвали тук в нашия град и в нашия регион. Тази година решихме да направим един спомен от Горноджумайското въстание от 1902-ра година", каза д-р Кирил Алексиев.

По традиция в Благоевград тези възстановки се правят на 5 октомври, денят, в който е освободен Благоевград, но тази година са решили да дадат малко повече празничност на днешния 22 – ри септември, ден, в който честваме 116 години Независима България.

"Над 120 участници от цялата страна са тук и с голям ентусиазъм се включиха в събитието. Силно се надяваме с нашите скромни усилия да вдъхнем кураж на хората, да повдигнем българския дух. Мъчно ми става, когато такива знаменателни дати се отбелязват, като поредният почивен ден. Затова ние сме тук и се опитваме да покажем малко по-различен ъгъл на българския дух", допълни той.

Горноджумайското въстание е наречено "Зов за свобода" от историците както се казва и днешната възстановка, "но това е един опит на населението от Горноджумайско под давлението на Върховния македонски комитет през 1902 година да насочи вниманието на световната и европейска общественост към лошото състояние на българския народ в Македония. Въстанието не одобрено от дейците на ВМРО, които смятат, че е преждевременно, но все пак това е един отчаян вик към бездушната международна общественост, че населението в Пиринска Македония страда и иска своята свобода", каза за Радио Благоевград доктор Кирил Алексиев директор на Регионалния исторически музей в Благоевград. 

Бургас

С военен ритуал на пл. "Атанас Сиреков" в Бургас започнаха тържествата, посветени на Независимостта на България.

В церемонията участваха представителни блокове на военноморските, сухопътните и военновъздушните сили, както и организации на военни ветерани.

В присъствието на много официални лица и граждани, сред които народните представители Жечо Станков и Андрей Рунчев, кметът на община Бургас Димитър Николов, заместниците му по образование Михаил Ненов и по спорт Манол Петков, общински съветници и др., бяха издигнати флаговете на Република България, Община Бургас и Европейския съюз.

Празничният молебен за благоденствието на независима България бе отслужен от Негово високопреподобие Анхимамдрид Димитрий – Протосингел на сливенския митрополит и свещеници от бургаското православно духовенство.

Духовият оркестър на Бургас изпълни по време на церемонията "Химна на Независимостта", написан от капелмайстора на 24-и Черноморски пехотен полк Георги Шагунов часове след прочитането на Манифеста от княз Фердинанд.

Сред официалните гости бяха представители на общински и държавни институции.

Организираните от Община Бургас тържества продължиха с поднасяне на венци и цветя пред паметника на 24-и Черноморски пехотен полк и фолклорен концерт на площад "Атанас Сиреков" с участието на ФТА " Атанас Манчев".

Варна


С военен ритуал и празничен молебен Варна почете днес 116-а годишнина от Независимостта на България. На централния площад в града тържествено бяха издигнати националното знаме и флаговете на крайморския град и на Европейския съюз.

Празничен молебен отслужиха свещеници от Варненската и Великопреславска митрополия. Тържеството уважиха областният управител Андрияна Андреева, кметът Благомир Коцев, командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов, председателят на Общинския съвет Христо Димитров, представители на държавната и местната власт, много граждани.

Празникът завърши с изпълнения на фолклорен ансамбъл "Варна" и празнично общоградско хоро.

Тържествата по случай 116 години от Независимостта на България бяха организирани от Община Варна, Военноморските сили и Варненската и Великопреславска митрополия.


Видин

Тържеството по случай 116-тата годишнина от обявяването на Деня на независимостта във Видин започна с издигане на Националния флаг на Република България и флага на Община Видин. Слово произнесе зам. кметът на Общината Десислава Тодорова:

"Историческият акт на 22 септември ни дава ценен урок от нашите предци, от тяхната смелост, решителност, мъдрост и прозорливост, защото, както във висшата политика и държавните дела, така и в обикновения човешки живот това не е даденост, а трябва да се заслужи, да се пази, да се доказва."

Зам. председателят на Народното събрание Росица Кирова подчерта, че Денят на независимостта има огромно значение в историята на страната ни.

"Това събитие връща България на картата на независимите европейски държави. Ние, българите отхвърляме политическата и финансова зависимост, която ни беше наложена и определена с Берлинския договор."

Представители на институции, училища и частни лица положиха венци и цветя пред паметника на централния площад "Бдинци" в крайдунавския град.

Плевен

С поднасяне на венци и цветя пред паметната плоча на площад "Стефан Стамболов” до Драматично-кукления театър "Иван Радоев”, където на 22 септември 1908 година пред плевенчани е прочетен Манифестът за независимост на княз Фердинанд, Плевен отбеляза днес 116-ата годишнина от Независимостта на България.

Тържественият ритуал започна с приемане на почетния караул от военни формирования от гарнизон Плевен и изпълнения на родолюбиви песни от Общински хор "Гена Димитрова" под диригентството на Анелия Дечева, с участието и на Общинския духов оркестър с диригент Пламен Марков. На площада бяха народните представители Пламен Тачев и Валери Лачовски от ПГ на ГЕРБ-СДС, Богдан Богданов от ПГ на ПП-ДБ, Христинка Иванова от ПГ на ИТН, кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов и заместник-кметовете Маргарита Бахнева, Елина Димитрова и Лидия Петкова, председателят на Общински съвет - Плевен доц. д-р Иван Малкодански и общински съветници, областният управител Николай Абрашев, представители на политически сили, десетки родолюбиви граждани, много ученици.

За историческите събития отпреди 116 години припомни в словото си кметът д-р Христов:

"На 22 септември 1908 г. в църквата "Св. Четиридесет мъченици” в старопрестолния град Търново с Манифест за независимост България е провъзгласена за независима държава. Манифестът е издаден от името на княз Фердинанд и подписан от членовете на правителството, начело с Александър Малинов. На този ден преди 116 години българският народ си възвръща достойнството и самочувствието, а страната ни става равнопоставена на останалите европейски държави!

Пътят към тази общонационална цел е начертан от непримиримия дух на поколения смели българи, от кръвта на стотици хиляди признати и непознати герои. Българският народ плаща прескъпо своите исторически уроци, но никога не предава своята национална кауза. Свободата, Съединението и Независимостта - това са измеренията на най-голямата ни национална ценност и повод за национална гордост", каза д-р Валентин Христов. Той изтъкна, че Денят на независимостта не е просто дата от славната ни история, а повод за заслужена почит и поклон пред паметта и делото на всички достойни българи, посветили живота си на най-висшата кауза, наречена Свободна и Независима България.

В знак на признателност бяха поднесени венци и цветя пред паметния знак, поставен пред театъра за 100-годишнината от Независимостта на България.

Присъстващите на ритуала сведоха глави и с едноминутно мълчание почетоха делото на радетелите за Независима България. Прозвуча и националният химн.

Перник

Венци и цветя в знак на признателност бяха положени пред паметника на Кракра Пернишки. Тържествената част продължи пред Двореца на културата, където бе издигнат българския флаг. Приветствие към перничани от името на кмета Станислав Владимиров отправи зам. кметът Стефан Кръстев.

Подчертавайки значимостта на една от най- важните дати в историята на България, той заяви, че днес пред нас стои историческата повеля да съхраняваме наследеното, да доразвиваме постигнатото и да опазим най-голямото историческо завоевание – независимата българска държава. Независимостта на България, обявена преди 116 години е връх, от който гордо гледаме Европа и света, каза в словото си областният управител Людмил Веселинов. Той подчерта, че 22 септември все повече се откроява с непреходното си значение не само като историческа дата, но и като извор на важни поуки за политическата стратегия на България.

Празникът продължи с концерт на ансамбъл "Граовска младост” към Двореца на културата.

Русе

В Русе с тържествена церемония по полагане на венци и цветя пред емблематичния паметник на Свободата бяха отбелязани 116 години от обявяването на Независимостта на България. Организацията на събитието бе осигурена от Община Русе, като на церемонията присъстваха много официални лица, включително областният управител Драгомир Драганов, който подчерта историческото значение на събитията, свързани с Независимостта.

Областният управител припомни ключовите моменти около обявяването на Независимостта, като отбеляза, че именно в Русе е взето едно от най-съдбовните решения за бъдещето на България. Той акцентира на важността на акта на подписването на манифеста в село Две могили и последвалото обявяване на страната за независима във Велико Търново, което бележи началото на нова ера за България в политически, икономически и културен аспект. "Това събитие поставя основите на равноправието ни с европейските нации", подчерта Драганов и допълни, че независимостта е въпрос на национално достойнство.

Монтана

С духова музика, народни танци и песни Монтана отбеляза Деня на независимостта. Преди това кметът на Монтана Златко Живков говори пред присъстващите граждани. "Свободата и независимостта са неотделна част от демокрацията и развитието на страната ни, заяви той. Днешният ден не е поредният празник и поредния неработен ден, а изключително събитие в нашата история. Отбелязваме провъзгласяването на Независимостта на България преди 116 години. Тогава в началото на ХХ век България е най-бързо развиващата се, най-богатата и най-силната държава в Югоизточна Европа. Има обаче едно наследство, което ни тежи и това е, че все още сме васално княжество и не сме равнопоставени на останалите европейски държави. Това е поводът да надигнем глава и да провъзгласим във Велико Търново своята независимост – вторият успешен акт след Съединението, извършен от нас самите. Той променя международния ни авторитет и дава възможност за още по-добро развитие на страната ни", отбеляза в словото си кметът на Монтана. На празника духовият оркестър при читалище "Разум-1883" под диригентството на Пламен Крумов изпълни произведения, композирани от Дико Илиев, Николай Братанов, Атанас Бояджиев, Джон Филип Соса, Ренато Солия. През публиката дефилира мажоретен състав към Общински младежки дом с ръководител Луиза Стефанова. В концертната програма бяха включени северняшки, тракийски, шопски и пирински танци и песни в изпълнение на танцов ансамбъл "Ситница" с хореограф Христо Иванов и народен хор "Пъстренец" с диригент Петя Илиева.

 

Несебър

С тържественото честване на площад "Жулиета Шишманова" започна с ритуал по издигане на националния трибагреник под звуците на химна. В празничната програма, посветена на едно от най-значимите събития в най-новата ни история, участие взеха възпитаниците на Обединена общинска школа по изкуствата – Несебър, които с вдъхновените си изпълнения зарадваха жителите и гостите на града.Специален поздрав към присъстващите отправи и дамска формация "Лира" от Нови пазар.

Кметът на Община Несебър Николай Димитров в словото си подчерта, че Денят на Независимостта е решително, обединително и смело дело, триумф на една справедлива и жадувана българска кауза. "Както българският народ бе единен и сплотен около идеала за Независимостта, така и ние – жителите на община Несебър, трябва да бъдем сплотени, и с амбиция и увереност, да работим заедно за развитието на нашата общност.", заяви градоначалникът.

22-ри септември е знаменателна дата в нашата история. Тя е символ на единството и вярата в собствените ни сили за по-доброто бъдеще на България. Обявяването на Независимостта в църквата "Свети Четиридесет мъченици" в старопрестолния Царевец настъпва 30 години след Освобождението - идеал и кауза, която проправя път към силна, свободна и независима България. Този държавнически акт е естествена кулминация на исторически процеси, вдъхнали сили и увереност на българите да се противопоставят на Великите сили, за да поемат свой собствен път на развитие.

Стара Загора

"Днес ние сме тук да почетем знаковата дата 22 септември 1908 г., да почетем паметта на тези, които отдадоха всичките си сили, за да защитят интересите на България, нейната Независимост, да защитят нашето право да живеем днес в свободна и справедлива страна". Това обяви зам.-кметът на Община Стара Загора Павлина Делчева пред признателните потомци на великите наши държавници, събрали се пред Паметника на загиналите във войните старозагорци в парк "Александър Стамболийски".

В центъра на "Алана", както е популярното наименование на парка, тази сутрин тържествено бяха отбелязани 116 години от обявяването на Независимостта на България. Организатори на официалната церемония бяха Община Стара Загора и Втора Тунджанска механизирана бригада с почетен караул и знаменна група. В ритуала участва и Общинският духов оркестър, негов водещ беше актьорът Ивелин Керанов.


Сливен

Сливен отбеляза 116 години от обявяване Независимостта на България с военен ритуал по издигане на националното знаме на централния площад "Хаджи Димитър". Венци и цветя поднесоха представители на държавната и общинска власт, военно-патриотични съюзи, исторически дружества и граждани.

В словото си към гражданите на Сливен кметът Стефан Радев подчерта, че с обявяването на Независимостта България вече сама определя своите бъдеще и развитие.

"Скъпа и свидна цена плати България за своята независимост, за най-пълното изпълнение на завета на Левски – да бъдем равни на другите европейски народи". Да пазим и почитаме нашите герои и да работим обединени за просперитета на нашата България и българския народ. Да живее свободна и независима България!"

Празникът продължи с концерт на сливенския Ансамбъл за народни песни и танци.


Пазарджик

С тържествена церемония по издигане на националния флаг и празничен концерт в Пазарджик бе отбелязана 116 -ата година от обявяването на независимостта на България.


"Това не е просто историческа дата, а символ на смелостта и решимостта на един народ. Независимостта е извоювана трудно, но тя е онази ценност, която може да ни обединява като нация и самосъзнание. Имаме дълг да си я припомняме постоянно, не само днес", каза в словото си кметът на Пазарджик Петър Куленски.

"Нека се подсещаме често, че независимостта не е даденост. Тя е наша колективна отговорност. Всеки ден, с малки и големи стъпки в начина си на мислене и изборите, които правим, ние сме длъжни да я пазим и укрепваме", добави кметът. Той посочи още, че днешното време изисква нова форма на борба за независимост- на мисълта, на духа и на волята.

Шумен

Концерти и пресъздаване на жива картина бяха част от програмата, с която Шумен  отбеляза 116 години от обявяването на Независимостта на България. 

Симфониета – Шумен, Смесен хор "Проф. Венета Вичева" и Градският духов оркестър "Михаил Биков" изнесоха съвместен концерт под мотото: "116 години Независимост". 

В 13:30 часа пред Военния клуб жители и гости на града наблюдаваха жива картина на историческия момент на провъзгласяването на Манифеста, с който на 22 септември 1908 година княз Фердинанд обявява Независимостта на България. Във възстановката  участваха членове на Родолюбивия комитет "Кан Крум Страшний".

По традиция след края на събитието организаторите почерпиха всички гости с кафе на пясък по стара шуменска рецепта, локум на клечка и захарен памук. 

Музикалната програма с военни маршове изпълни Градският духов оркестър, с диригент д-р Христо Атанасов. 

Ямбол

С военен ритуал, благодарствен молебен и велопоход Община Ямбол отбеляза днешния празничен за България Ден на независимостта. Празничната програма започна с изпълнения на Духов оркестър при НЧ "Съгласие – 1862" – Ямбол в един от историческите символи на града – общинския Музей на бойната слава. Националното знаме беше издигнато с тържествена церемония от военнослужещи от ямболския гарнизон. Калоян Христов от театрална група "Палечко" с ръководител София Карастоянова пресъздаде чрез стихотворението на Георги Джагаров "Земя като една човешка длан" чувствата на нашите предци от онзи паметен 22 септември 1908 година, когато цар Фердинанд І обявява независимостта на България.

"22 септември символизира не само политическа и дипломатическа победа, но и безкрайния стремеж на българина към самостоятелност и право да решава своята съдба. Този ден ни напомня колко силен, единен и решителен е бил нашият народ през тези времена, борил се и извоювал своята независимост." Това каза кметът на Община Ямбол Валентин Ревански по време на тържествената церемония. Ревански призова в този специален ден да се преклоним пред паметта на нашите предци, които с воля и саможертва са отстоявали правото ни на самостоятелност. "Нека помним, че независимостта изисква не само признаване, но и отговорност – да работим за развитието на нашия Ямбол и нашата България. Ямбол е ярък пример за това как можем да работим заедно и да постигаме значими дела, независимо от предизвикателствата. Ние се гордеем с това!", каза още кметът на Ямбол.

Благодарствен молебен в чест на Деня на Независимостта на България отслужи енорийският свещеник Янко.

На 22 септември, освен Деня на независимостта, отбелязваме и Европейския ден без автомобили. На двата празника беше посветен велопоход "Независимост", който тази година събра повече от 300 участници. Преди началото Старши инспектор Емил Петков от Пътна полиция-Ямбол акцентира върху превенцията на пътния травматизъм с велосипедисти.

Стартът на велопохода бе даден от заместник-кмета Енчо Керязов, а маршрутът премина по ул. "Г. С. Раковски", ул. "Цар Освободител", ул. "Стилияна Параскевова", ул. "Арда", булевард "Д. Благоев", булевард "Европа", Обходен път Север, с. Кабиле, Национален резерват "Тракийски и античен град Кабиле". Там Таня Иванова от Регионален исторически музей представи на участниците ямболското участие в борбата и обявяването на независимостта на България.

Велопоход "Независимост" се проведе чрез сътрудничеството между Община Ямбол, Областна дирекция на МВР, Регионален исторически музей, Областен съвет на БЧК, Общински детски комплекс, Местна комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни, Общински съвет по наркотични вещества и Младежки културен център "Георги Братанов".

22 септември беше ден на отворените врати в зала "Съвременност" на Безистена с гостуващата изложба "Оживелите нашенци" на Литературно-художествен музей "Чудомир". За посетители безплатно работи и Музеят за бойната слава.

Източници: БТА, ИА ФОКУС, БНР, ДАРИК, 24 ЧАСА, ФЛАГМАН.БГ, ПЕТЕЛ.БГ, ДУНАВМОСТ.БГ, Фейсбук

Водещи

Най-четени