Прокуратурата отказа да съди Елена Йончева 11.10 | 13:00

Обвинението на Валери Симеонов е в разпространение на държавна тайна

От Деница Банчева

Софийска градска прокуратура отказа да образува досъдебно производство по обвинението на Валери Симеонов, че Елена Йончева е издала държавна тайна и с това е застрашила националната сигурност.

Прокуратурата бе сезирана от заместник министър-председателя по икономическата и демографска политика, с твърдението, че на 02.06.2017 г., по време на участието си в предаване на bTV, Йончева е е разпространила снимки и информация за инжинерно възпрепятстващо съоражение (ИВС) по българо-турската граница. С това си действие, според Симеонов, тя поставя под риск националната сигурност на страната и насочва имигрантския поток. 

На 07.06.2017 година, в участието си в предаване по Нова телевизия, журналистката поставя акцент, че по-голямата част от ИВС е едноредова, което Валери Симеонов смята за лъжливо твърдение.

От "Труд" информират, че СГП е възложила извършване на проверка на ДАНС за това нарушени ли са законовите разпоредби с разпространяването на информацията и дали това ще застраши националната сигурност. 

След анализа се установи, че информацията представена от Елена Йончева е с обществен достъп, следователно тя не е извършила престъпление от общ характер.

Информацията за ИВС и прилежащата инфраструктура по българо-турската граница не е класифицирана. Не е клесифицирана и информацията за проектирането, материалите и последващото изграждане на аналогично ИВС от Българската армия през 2014г в района от Гранична пирамида (ГП) 206 до (ГП) 268 по същата граница. 

Водещи

Най-четени