Официално: Двама кандидати за президентския пост във ФИФА 04.04 | 11:56

Сеп Блатер и Мохамед Бин Хамам се изправят един срещу друг, гласуването ще се проведе на 1 юни 2011 г.

От Константин Симидчийски

Световната футболна централа ФИФА обяви официално днес имената на кандидатите за президент на федерацията. ФИФА ще избере новия си шеф с гласуване на 1-и юни 2011-а година в Цюрих, като съвсем очаквано за поста ще спорят настоящият ръководител Йозеф Блатер от Швейцария и президентът на Азиатската футболна асоциация Мохамед Бин Хамам от Катар.

Срокът за подаване на кандидатури изтече в 00:00 часа на 2-и април, но тогава официален говорител на ФИФА отказа да съобщи колко са като бройка кандидатите за поста. Тогава в електронно писмо, разпространено до медиите, американският журналист от списание "Спортс Илюстрейтид" Грант Уол обяви, че не е получил номинация, тъй като нито една национална федерация не е издигнала кандидатурата му.

Американецът заяви, че единствената му цел е била да използва кандидат-президентската си кампания, ако има такава, за протест срещу корупционните практики, които тресат от доста време световния футбол. Фактът обаче, че той не е получил подкрепата на нито една футболна федерация, говори за нежеланието за промяна в управата на световния футбол от страна на шефовете на най-популярната игра по света.

Така на 1-и юни в Цюрих ще се проведе 61-ият конгрес на ФИФА, в който ще се изправят един срещу друг 75-годишният Блатер и 61-годишният катарски милиардер Бин Хамам.

Водещи