Официално наказаха ЦСКА за три месеца заради допинга 31.01 | 12:08

Дисциплинарната комисия на БОК оповести наказанията за трима футболисти

От Мариян Найденов

Днес - 31 януари, Дисциплинарната комисия на Българския олимпийски комитет (БОК) оповести наказанията за тримата футболисти на ЦСКА - Румен Трифонов, Тодор Янчев и Костадин Стоянов, които бяха хванати с допинг.

И за тримата състезатели наложените наказания са лишаване от състезателни права за 3 месеца, считано от 20 януари 2012 г., като от този срок се приспадне срокът на временното спиране на състезателните им права.

Решенията на Дисциплинарната комисия по случаите с Румен Трифонов, Тодор Янчев и Костадин Стоянов са изготвени и подписани на 30 януари 2012 г. С днешна дата решенията ще бъдат изпратени освен на състезателите и на останалите заинтересовани страни - Антидопинговия център и БФС.

Съобразно практиката в сходни международни структури, Дисциплинарната комисия на БОК спазва принципа да не коментира решенията си по отделните казуси.

На 20 януари Дисциплинарната комисия на Българския олимпийски комитет изслуша тримата футболисти на ЦСКА, които бяха уличени в употреба на забранени вещества. БФС също бе изпратил свой представител на заседанието в лицето на секретаря на ДК Неделчо Михайлов.

Дисциплинарната комисия към БОК е първа инстанция. Нейното решение може да бъде обжалвано пред Българския спортен арбитраж и след това в Лозана, където се намира Международният спортен съд. Тези инстанции обаче се сезират само по жалба на някоя от заинтересованите страни - в случая това са Антидопинговият център, самият състезател и съответната лицензирана федерация или БФС.

Ако някой не е доволен от решението, има 14-дневен срок, в който да обжалва пред Българския спортен арбитраж - или за намаляване, или за увеличаване на наказанието.

iNews припомня, че скандалът с положителните допинг проби в ЦСКА избухна в края на миналата година. Тогава стана ясно, че Костадин Стоянов е дал положителна проба за метилхексанамин след дербито с Левски. След този мач в още два двубоя "червените" са подложени на допинг контрол, като на мача с Литекс след жребий са изтеглени Борис Галчев и Мишел Платини, а след мача с Лудогорец са проверени Румен Трифонов и Тодор Янчев. Именно последните двама също дадоха положителни допинг-проби.

След това от клуба свикаха специална пресконференция, на която обявиха, че докторът на клуба Милчо Крайнов е виновен за скандала. Той на собствена глава е сменил марката на хранителната добавка и не е проверил, че съдържа дериват на забранената субстанция.

От ЦСКА обявиха, че не всички футболисти са използвали такива хранителни добавки. Също така адвокатът на "червените" обяви, че д-р Крайнов отпреди това е давал тези вещества на някои футболисти, но те не са попаднали в допинг-тестовете.

С тези мерки от клуба се надяваха на по-малки санкции за футболистите, които не са знаели изобщо какво приемат.

Водещи

Най-четени