Лъч надежда - валежите спирали от следващия месец 23.09 | 20:35

Едва в края на ноември ще се радваме на циганско лято, предричат метереолозите

От Теодора Кокаланова

Валежите ще намалеят от следващия месец, но това не означава, че есенният сезон ще е сух. Това заяви доц. д-р Илиан Господинов от департамента "Метеорологични прогнози" в Националния институт по метеорология и хидрология към БАН.

По думите му тази година ни очаква една нормална есен, визирайки тримесечния период септември – октомври – ноември, предаде агенция "Фокус". "Това ще е нормална есен от гледна точна на температурите, но oт гледна точка на валежите ще има по-големи количества дъжд от средното, които се реализираха вече през началото на септември", обясни той. 

Според Господинов есента е започнала с относително хладно време спрямо средното, но се очаква да завърши с относително топло време през ноември.

"Последният месец от сезона няма да е толкова студен – ще е подобен на този от миналата година с нормални количества валежи. Температурите през октомври ще са около нормалните за сезона, като валежите ще са около или над нормалните, което го прави подобен на миналогодишния", прогнозира експертът.

Той обясни, че евентуално "циганско лято" може да очакваме в края на ноември, когато е възможно да има относително топло време.

Водещи

Най-четени