Природата не знае какво иска - ще ни връхлетят и порои, и горещини 23.09 | 21:50

Наблюдава се драматично затопляне на климата в целия свят през последния век, отбелязват метереолозите

От Теодора Кокаланова

През последните месеци България беше застигната от серия бедствия. Държавата ни бе залята от невиждани порои, които взеха жертви, разрушиха до основи домове, съсипаха голяма част от инфраструктурата, наводниха селскостопанските земи. 

Бъдещите изгледи за климата в Източна Европа и по-специално за района на Балканите в дългосрочен план не изглеждат много обнадеждаващи. "Почти навсякъде ще се наблюдава увеличаване на обилните валежи. Имаме доказателства, че в бъдеще се очаква да станем свидетели на дори по-силни валежи в целия свят, включително на Балканите", подчерта научният експерт по изменението на климата Кристофър Фийлд. 

Според него в последните десетилетия на XXI век на Балканите ще се наблюдава климат, който комбинира обилни валежи с голям риск от наводнения, недостъпност на водните източници и високи температури, които могат да причинят на хората проблеми със здравето.

"Смятам, че рискът от бедствия е съставен от три компонента. Първият е човешкото участие в бедствието. Другият е уязвимостта и липсата на подготовка. И третият е, че хората продължават да живеят в домове, изложени на опасност", отбеляза Фийлд. По думите му, за да се стигне до бедствие са необходими всичките три компонента.

Фийлд подчертава, че основната причина за климатичните промени през последните десетилетия е изпускането на вредни газове в атмосферата. "Това се случва при използването на изкопаеми горива - нефт, въглища и природен газ, и при унищожаването на горите, основно в тропическите райони. Наясно сме, че енергетиката е основен виновник за изпускането на тези вредни емисии. Това е неизбежно за енергийната сигурност в дългосрочен план", отблезва още той. 

Фийлд дава съвет и как можем да преборим пагубното влияние на природата и да го променим, информира в. "24 часа". "Поддържането на горските масиви е най-ефективният начин за намаляване на риска от наводнения. Можем да приемем горите като естествена "гъба", която намалява движението на водата от дъждовете към коритата на реките. Едно от нещата, което да ценим е природата. Загубата на горите има голямо влияние върху емоционалната връзка на хората с околната среда", допълва специалистът. 

По думите на експерта през последните години имаме ясно доказателство, че климатичните промени се изразяват в горещи вълни или силни валежи. 

Водещи

Най-четени