Тютюнопроизводители блокираха път Е-80 29.01 | 11:54

Блокираха международния път край Харманли

От Елена Коцева

Няколкостотин тютюнопроизводители блокираха международния път Е-80 край Харманли около 10 часа тази сутрин. Блокирано беше платното в посока София.

Полиция принуди протестиращите да се изтеглят на близкия паркинг, но те вероятно ще направят нов опит за блокиране на пътя, съобщава БНР. 

Тютюнопроизводителите протестират срещу неизкупуването на тютюна и ниските изкупни цени.

Тютюнопроизводители от общините Гоце Делчев, Гърмен и Сатовча протестират в Хаджидимово. Те обвиняват управляващите в липсата на воля да се решат проблемите в отрасъла.

iNews припомня, че това е втората акция на тютюнопрозиводители за тази седмица, като имаше протести и преди 10-тина дни в Благоевградско.

На 24 януари 5 хиляди тютюнопроизводители от Кърджалийско и Хасковско се опитаха да блокират международния път Е-80 до Горски извор.
Протестиращите настоява
ха за изкупни цени за тютюна поне 15 лева. За сравнение от реколта 2009 година сорта "Басми" се е плащал по 73.5 лв.

По-рано министър Мирослав Найденов обвини демонстрациите, че са политически манипулирани.

Изкупуването на ориенталски сортове тютюн започва от началото на тази седмица.

В някои райони фирмите, изкупуващи продукцията, отчитат, че качеството на тютюна е по-ниско в сравнение с миналата година. За качествените тютюни цените са съпоставими с тези от миналата година.

Във връзка с протестите на тютюнопроизводителите и техните искания за изкупуване на тютюна, още миналата седмица представители на земеделското министерство се срещнаха с фирмите, изкупуващи тютюн.

Фирмите са поели ангажимент да изкупят цялото количество по сключените договори в рамките на следващите два месеца.

Водещи

Най-четени