Рибар улови гигантична 450-килограмова риба 27.11 | 12:27

Рибата тон ще е достатъчна за 20 000 порции суши

От Мартина Панайотова

Риба тон с рекордното тегло от 450 кг бе уловена край канадската провинция Нова Скотия, намираща се в Атлантическия океан, съобщи в.Daily Mail.

Марк Тауърс се борил два часа с рибата, докато я издърпал на повърхността, а накрая екипажът я вързал с въже и така я изтеглили до брега. На пристанището рибата е вдигната от водата с кран, а след това е пренесена до кантара с електрокар.

Рибата ще бъде продадена в Япония, където точно този вид - червен тон е много ценен за суши. Възможно е за нея да бъдат получени 20 000 британски лири. Рибата ще е достатъчна за 20 000 порции суши.

Марк Тауърс е бил с приятеля си Нийл Кук, собственик на рибарска хижа в Дорсет, на риболов край бреговете на Нова Скотия точно с идеята да хванат тон. Те са предпочели търговския сезон, когато е възможно уловената риба да бъде продадена.

Атлантическият червен тон е сред най-големите и бързи риби. Обикновено дължината му е до 2 м, а теглото - 200 - 250 кг. Заради голямото търсене обаче броят на тези риби силно е намалял и има ограничения за улова им.

Рекордът за червен тон принадлежи на Кен Фрейзър, уловил риба с тегло 679 кг край Нова Скотия през 1979 г, припомня БТА.

Снимка на чудовището може да видите тук.



Водещи

Най-четени