Автомобилен гигант нае наш автоджамбазин за съветник 30.07 | 08:16

От крадец да станеш шеф – само българин знае как

От Беатрис Николoва

Това не е история от някой холивудски екшън, а напълно реална случка. Автомобилният гигант BMW нае наш автоджамбазин за съветник. 32-годишният Димитър е познат на полицията във Виена със серия от автокражби, а в момента изнася лекции на австрийските и немските полицаи как да се справят с крадците.

От BMW се запознали с историята на българина и му предложили работа. На Димитър явно му е омръзнал криминалният живот и приел, без да се замисля.

"Този човек е компютърен гений, беше си изработил някакво магическо устройство, дълго около 2-3 сантиметра, което вкарваше в ключалките. Отваряше скъпите лимузини за по-малко от 5 секунди.", разказа  пред в. "Стандарт" Максимилиан Еделбахер (бивш шеф на криминалното бюро в полицията във Виена), който е гост на Международния симпозиум на полицейските ръководители в София.

В момента нашенецът е един от най-добре печелещите в консултантския бизнес, като продава ноу-хау, което предпазва колите от кражби.

Не само изобретателността на Митко е известна по света. Телефоните измами, които станаха "хит у нас", са се преместили към Япония. Местните престъпни организирани групи, официално наричани Бориокудан, са измамили 8623 японци през 2012 г., 85 на сто от които са възрастни хора над 65 години. Общата сума на парите, с които са били измамени японците, е $487 млн. за една година.

Явно нашата изобретателност е тясна за границата на България, затова търсим поле за изява навън. Чужденците ни се чудят откъде вадим толкова акъл, а ние гордо възкликваме: "И ний сме дали нещо на света!"

Водещи

Най-четени