Американски конгресмени дават под съд президента Обама 15.06 | 21:03

Инициативата е заради участието на САЩ във военната операция в Либия

От Андриян Георгиев

Двама американски конгресмени обявиха, че дават под съд президента Барак Обама заради участието на САЩ във военната операция в Либия, предаде Франс прес.

Конгресменът демократ Денис Кусинич и колегата му републиканец Уолтър Джоунс днес внесоха жалба във федерален съд във Вашингтон. В нея те протестират срещу решението на Обама да мине без одобрението на Конгреса при започването на военни операции в Либия.

Те са подкрепени в жалбата си от още няколко конгресмени от двете партии, които също недоволстват от действията на американската администрация в Либия.

Конгресмените обвиняват Обама в нарушение на Конституцията на САЩ.

Също така конгресмените заявяват, че тези действия на администрацията са в нарушение на ратифицирания от Конгреса Северноатлантически  договор (НАТО) и че използването на финансови ресурси за операцията в Либия без съгласието на Конгреса е противоконституционно.

Те считат също, че американският закон от 1973 г., известен  като Закона за военновременните правомощия, създаден за ограничаване на правомощията на президента при започване на война, не е бил спазен. Според този закон, ако няма разрешение на Конгреса за започване на военни действия, трябва да се започне изтегляне на войските в срок до 60 дни и то да завърши до 90 дни. 90-дневният краен срок изтича в неделя.

Вчера председателят на Камарата на представителите Джон Бейнър предупреди Обама да не продължава американските военни действия в Либия без разрешение от Конгреса.

Белият дом посочи, че ще отговори на искането, но според него засега американското военно участие в Либия е "ограничено" и под натовско командване и не се нуждае от разрешение от Конгреса.

Най-четени