715 млн. долара струва на САЩ войната в Либия 16.06 | 11:17

Вчера конгресмени дадоха под съд президента Обама

От Петя Михайлова

САЩ вече са похарчили за участието си във военната и хуманитарна операции в Либия около 715 млн. долара.

От Белия дом прогнозират, че през септември разходите ще достигнат 1,1 млрд. долара, съобщи БиБиСи.

Вчера стана ясно, че членове на Палатата на представителите в Конгреса на САЩ са дали под съд президента Барак Обама и министъра на отбраната Робърт Гейтс заради военната намеса в Либия. Съдебният иск е подаден от името на 10 конгресмени, сред които членове както на Демократическата, така и на Републиканската партии.

Според парламентаристите държавният глава е нарушил американската конституция, започвайки войната в Либия без изричното съгласие на Конгреса. Според тях Обама е използвал ООН и НАТО като оправдание за прилагането на военна сила срещу либийските власти. Конгресмените изискват от съда да издаде постановление за преустановяване на участието на американските въоръжени сили в Либия.

На 4 юни Палатата на представителите прие резолюция, осъждаща американските военни действия в Либия, предприети без съгласието на Конгреса.

Операцията в Либия се провежда под ръководството на НАТО от края на март месец тази година. Съюзниците от коалицията нееднократно заявиха, че целта им е да принудят Кадафи да напусне поста си.

Водещи

Най-четени