Атаката в Дамаск била зле "скалъпен сценарии", смята експерт 22.09 | 18:46

В Сирия може и да не е използван зарин

От Елица Елефтерова

Кадрите с жертви на употребеното в сирийския конфликт химическо оръжие не са достатъчно обективни. Това предположение изказа ген.-лейтенант от резерва Кирил Цветков, председател на Обществения съвет по въпросите на отбраната, в ефира на "Нова телевизия”.

Зад случилото се в Дамаск през август той вижда "доста непрофесионален” сценарий. Търси се повод за война, твърди генералът и смята, че симптомите от пораженията върху хората не са от зарин.

 

Заразяването е било с вещество от рода на психотропните, което се използва и за полицейски цели, а не с бойния агент, посочи генералът.

"Кадрите, които показаха, не говорят достатъчно обективно, че е използвано бързо действащо отровно вещество от правителствените сили”, отбеляза бившият началник на "Химически войски”.

 

"Химическата програма на Сирия, както и тази на Ирак, е създадена като противовес на ядрения арсенал на Израел”, обясни Цветков и припомни, че химически вещества с двойно предназначение са били доставяни в региона и от страни като Великобритания.

 

"Когато армията използва химическо оръжие се цели не да се зарази някой, а да се унищожи”, посочи военният инженер. Според експерта концентрацията не е била такава, като при бойните оръжия, с оглед на твърденията, че химическите агенти са били доставени с артилерия.

 

 

Генералът смята, че опозицията е била в състояние да се снабди с химическо оръжие, дори чрез кражба от военни складове. Той даде няколко примера в тази посока, включително заловен със зарин на турската граница представител на бунтовниците и задържани химически прекурсори при операция на правителствените сили срещу опозицията, в присъствието на международни представители.

Водещи

Най-четени