Блокът на Меркел с комфортна преднина пред партията на Шулц 27.08 | 12:59

Месец преди парламентарните избори в Германия ХДС/ХСС води с 15%

От iNews.bg

Блокът между Християн-демократияческия съюз (ХДС) и Християн-социалния съюз(ХСС), чийто лидер е канцлерът Ангела Меркел, е изгубил един процент от рейтинга си сред изборателите, сочи социологическо проучване. Въпреки това обаче продължава да поддържа внушителна преднина пред Германската социалдемократическа партия (ГСДП) на Мартин Шулц. Според публикувания днес резултат от изследване на общественото мнение на социологическата агенция Emnid, консерваторите изпреварват най-близкия си преследвач с 15%, предаде "Фокус", цитирайки ТАСС.

Ако изборите бяха вчера, за блока на Меркел биха гласували 38% от запитаните, за социалистите – 23 на сто. Партията на Шулц също губи 1% в сравнение с предишното изследване, проведено преди седмица.

Трети по полулярност са "Левите" (Die Linke) и Свободната демократическа партия (СДП), които имат по 9%. За дясно-популистакта "Алтернатива за Германия" (АФД), която ще се опита да влезе за пръв път в своята история в Бундестага, биха гласували 8 на сто от избирателите. "Зелените" пък засега се ползват с подкрепата на 7% от запитаните. В изследването са участвали 1886 жители на Германия и то е проведено в периода между 17 и 23 август. Парламентарните избори ще се проведат на 24 септември.

Водещи

Най-четени