Борбата срещу ИД може да продължи десетилетия 26.08 | 20:06

Проблемът е, че няма единен фронт срещу терористите, смята експерт по международна сигурност

От iNews.bg

Войната на международната коалиция срещу "Ислямска държава" може да продължи няколко десетки години. Такова мнение изразява анализаторът на руския Център за международна сигурност към Института по световна икономика и международни отношения РАН Станислав Иванов, предаде "РИА Новости". Според него основното препятствие пред борбата с терористичната групировка са позициите на водещите сили в региона. По-конкретно експертът посочва желанието на Турция отслаби кюрдското движение, а също и опитите на сунитските движения да ограничат влиянието на Иран.

"За съжаление в момента от страна на Турция условията за единен фронт срещу "Ислямска държава" (ИД) са доста сложни. Приблизително по същия начин изглеждат нещата и в Рияд и Доха. Те продължават да преследват своите собствени цели, за тях ИД е по-малък враг спрямо заплахата от шиитските движения", казва Иванов. И допълва, че при тези условия войната срещу терористичната групировка може да отнеме години, но може да продължи и няколко десетилетия.

Експертът критикува и Турция, която от средата на този месец паралелно с атаките срещу ИД, нанася въздушни удари и по позициите на Кюрдската работническа партия на територията на Сирия и Ирак. "Смятам, че това е голяма грешка от страна на Ердоган. Вместо да привлече кюрдите на своя страна, той прави всичко, за да не си сътрудничи с тях, които бяха готови за това", отбелязва експертът.

Иванов смята още, че въздушните удари срещу позициите на "Ислямска държава" в момента не постигат положителни резултати. "Те само настройват местното население срещу международната коалиция. Не може да се държат като "слон в стъкларски магазин", както американците са свикнали да се отнасят в Близкия Изток", казва Иванов. Според него ключът към успеха в борбата с ИД е в откриването на причината защо организацията е толкова привлекателна за поддръжниците й и паралелно с това прекъсването на финансирането на терористичната организация.

Групировката "Ислямска държава" представлява една от основните заплахи за световната сигурност в наши дни. За три години терористите успяха да завземат значителни територии от Сирия и Ирак. В същото време те вече се опитват да разпространят влиянието си и в Северна Африка и по-конкретно в Либия. Няма и единен фронт за борба с ИД. Борба с групировката водят правителствените войски на Сирия и Ирак, международната коалиция, оглавявана от САЩ, която в момента осъществява единствено въздушни удари, а също и кюрдски, ливански и иракски шиитски опълчения. В резултат на бойните действия стотици хиляди мирни граждани вече загубиха живота си, а няколко милиона се превърнаха в бежанци.

Водещи

Най-четени