България в топ 3 на ЕС по ръст на БВП през второто тримесечие 06.09 | 14:21

Като цяло обаче икономиката на ЕС и еврозоната се забавя, сочат данните на Евростат

От iNews.bg

Икономическият растеж в еврозоната и в целия Европейски съюз се забави рязко през второто тримесечие след по-добро представяне в началото на годината, показва окончателни неревизирана оценка на Евростат, предаде БНР.

Според европейската статистика комбинираният брутен вътрешен продукт на 19-те страни - членки на еврозоната се увеличи с 0,2% през второто тримесечие, което е наполовина от растежа с 0,4% отчетен в началото на годината. По този начин икономическата експанзия в региона на единната валута се върна към анемичните нива на растеж от последните две тримесечие на 2018-а година.

Основна причина за слабата експанзия през второто тримесечие е свиването на германската икономика с 0,1% спрямо началото на годината.

Домакинските разходи в еврозоната се увеличиха през периода април - юни с 0,2% след растеж с 0,4% в началото на годината, допринасяйки с 0,1 процентни пункта към БВП, докато бруто образуване на основен капитал нарасна с 0,5% след повишение с 0,2% през първото тримесечие, също допринасяйки с 0,1 процентни пункта към икономическия растеж.

Износът от еврозоната остана на нивото от първите три месеца на годината, когато нарасна с 0,9%, докато вносът в региона на единната валута се повиши с 0,2% след растеж с 0,4% през периода януари - март, като негативният търговски баланс отне от растежа на БВП.

Спрямо година по-рано БВП в еврозоната нарасна през трите месеца до края на юни с 1,2% (слаба възходяща ревизия от предишна оценка за растеж с 1,1%) след повишение с 1,3% през първото тримесечие на 2019-а година.

Евростат представи също така данни, показващи рязко забавяне на икономическия растеж и в целия Европейския съюз. 

Според окончателната оценка на европейската статистика, БВП на ЕС нарасна през второто тримесечие също с едва 0,2% спрямо първите три месеца на годината, когато се повиши с 0,5 на сто, докато растежът на годишна база се забави до 1,4% от 1,6% в началото на годината и при предходна оценка за още по-рязко забавян е до 1,3 на сто.

С растеж на БВП на тримесечна база от 0,8%, България се нарежда на трета позиция в целия ЕС заедно с Дания, Гърция, Кипър, Литва и Полша. Най-силен икономически растеж от 1,1% е отчетен в Унгария, следвана от Румъния с растеж на тримесечна база от 1,05%.

На другия полюс е Великобритания със свиване на БВП с 0,2% спрямо първото тримесечие, следвана от Германия (спад с 0,1%), Швеция (също с 0,1%) и икономическа стагнация в Италия (0,0%).

С годишен растеж на БВП от 3,5% на годишна база България е изпреварена единствено от Унгария (скок на БВП с 5,2%), Румъния (с 4,6%), Унгария (с 4,2%), Литва (с 3,9%) и Естония (с 3,8%).

Европейската статистика представи и данни за европейската трудовата заетост през второто тримесечие. Броят на заетите лица в еврозоната нарасна през април - юни с 0,2% на тримесечна месеца и с 0,3% в целия ЕС. На годишна база трудовата заетост в еврозоната нарасна с 1,2%, докато в рамките на целия ЕС тя се увеличи с 1,0%.

Броят на заетите лица в ЕС достигна през второто тримесечие 241,4 милиона, от които 160,0 милиона в еврозоната, като това са рекордни нива и за двата региона, отбеляза Евростат.

Според европейската статистика трудовата заетост в България остана през второто тримесечие на нивото от началото на годината, когато се увеличи с 0,3% и нарасна с 0,2% спрямо второто тримесечие на 2018-а след повишение на годишна база с едва 0,1% през периода януари - март.

Водещи

Най-четени