Варшава и Будапеща се отказаха да блокират бюджета на ЕС 09.12 | 16:04

Полша и Унгария са се разбрали с председателстващата ЕС Германия, споразумението им ще се гледа утре и вдругиден от евролидерите

От iNews.bg

Полша и Унгария постигнаха споразумение с Германия, председателстваща Съвета на ЕС, да отменят ветото си върху одобрението на седемгодишния бюджетен план на ЕС за 2021-2027 г. на стойност 1,07 трилиона евро и на Фонда за възстановяване на ЕС за 750 милиарда евро, предаде БНТ.

Сега това споразумение трябва да бъде представено на лидерите на останалите държави от ЕС за одобрение на срещата на върха в Брюксел на 10-11 декември.

Постигнатият компромис ще сложи край на конфликта, в който Будапеща и Варшава заплашват да наложат вето на фонда на ЕС за помощ в пандемията и бюджета за 2021-2027 г. поради възражения срещу обвързването на условия за върховенство на закона към паричните средства.

Сделката може да бъде финализирана до края на двудневната среща на върха в петък на европейските лидери в Брюксел, каза полският вицепремиер Ярослав Говин.

Злотата скочи до най-високото си ниво спрямо еврото от септември насам заради новините за сделката с ЕС. Форинтът също се покачва.

Водещи

Най-четени