Виена иска съкращения в Еврокомисията 05.06 | 11:48

Себастиан Курц предлага реформи, които да доведат до икономии

От iNews.bg

Канцлерът на Австрия Себастиан Курц предложи реформи в Европейския съюз, които предвиждат съкращаване на броя на комисарите с цел икономии от административните разходи, съобщава германският национален ежедневник "Die Welt", цитиран от Агенция "Фокус".

Курц призова Брюксел "да подходи с внимание към парите на данъкоплатците". Седмици преди началото на ротационното председателство на Австрия на Съвета на ЕС, Курц подчерта: "Мисля, че ако искаме да спасим Европа, Брюксел трябва да даде пример и да съкрати административните разходи", казва Курц, предаде Нова ТВ.

Конкретно той предлага преди съкращения в ЕК: "Ако броят на комисарите бъде намален от сегашните 28 до 18, на базата на справедлива ротационна система, това ще доведе не само ще доведе до спестяване, но и ще направи ЕК също така по-ефективна и по-фокусирана".

Освен това Курц твърди, че би било добре да има само едно седалище на Европейския парламент. "Разбира се, че е безсмислено да има две седалища на един и същи парламент – Брюксел и Страсбург. Сигурен съм, че в бъдеще Европарламентът ще се намира само на едно място", на мнение е Курц.

Същевременно, австрийският канцлер се показа като реалист: "Франция никога няма доброволно да се откаже от Страсбург". По правило ЕП заседава веднъж месечно от понеделник до четвъртък в Страсбург, Франция, а през останалата част от месеца се събира в Брюксел. Цената на тази двойна структура възлиза на около 200 милиона евро годишно. Секретариатът на Европейския парламент е в Люксембург. Схемата се основава на споразумения, съгласно които институциите на ЕС следва да се намират в колкото се може повече страни.

В разгорещен дебат за нова многогодишна финансова рамка за ЕС от 2021 Австрия призовава - наред с други нетни вносители като Нидерландия, Дания, Швеция и Финландия - сегашното ниво на разходите в бюджета на ЕС да не надвишават 1% от брутния вътрешен продукт. Но в разрез с това предложение, разходите се очаква да нараснат от 1,211 до 1,279 милиарда евро до 2027 г., което е равно на около 1,11 % от икономическата продукция. Австрия ще прехвърля 970 милиона евро за Брюксел всяка година. Многогодишната финансова рамка е вид таван за годишните бюджети. Тя определя размера на всяка бюджетна позиция и колко средства се изразходват във всяка държава-членка. 

Водещи

Най-четени