Военен преврат в Зимбабве 15.11 | 16:52

Президентът Мугабе е поставен под домашен арест

От iNews.bg

Президентът на Зимбабве Роберт Мугабе е поставен под домашен арест от военните и се подготвя да напусне страната, твърдят африкански медии. 93-годишен Мугабе планираше да остане на власт до 100-годишната си възраст, въпреки че управлява вече 37 години.

Управляващата партия твърди, че в страната е извършена "безкръвна мирна смяна на властта" и положението е стабилно. Африканският новинарски сайт "News24” съобщи, че Мугабе вече се е договорил съпругата му да напусне страната, а самият той е готов да подаде оставка след 37 години на върха на властта.

Военните вече са завзели сградата на държавната телевизия и радио, а ген. Сибусисо Мойо излезе с обръщение към гражданите. Той увери, че в страната не извършен преврат, а военните само се опитват да спрат влошаването на икономическото, социалното и политическото положение в Зимбабве. Тяхната цел са "престъпниците" в обкръжението на президента, който е жив и здрав заедно със съпругата му.

По-рано бе съобщено, че военните са задържали финансовия министър Игнатиуса Чомбо, министъра на националната сигурност Сейвиора Касукувере и на висшето образование Джонатан Мойо след обиски в домовете им. Извършени са и други арести, включително на зам.-ръководителят на разузнаването, пише БГНЕС, предаде Нова ТВ.

Водещи

Най-четени