Вулканичната пепел отново създаде въздушен хаос в Австралия 21.06 | 12:58

Мелбърн може да бъде засегнат довечера

От Кремена Бедерева

Облакът вулканична пепел от Чили се върна в небесата над Австралия и отново доведе до отмяна на полети, предаде ДПА. Всички авиокомпании отмениха сутрешните си полети днес от и за Аделаида и някои обедни от и за Канбера и Сидни.

Авиокомпанията "Куонтас" съобщи, че вътрешните и международните полети от Сидни ще бъдат отменени след 3 ч. следобед, допълва БТА. Мелбърн може да бъде засегнат довечера.

Центърът за наблюдение на вулканична пепел в Даруин предупреди, че може да има още нарушения във въздушния трафик, тъй като вулканът Пуйеуе в Чили продължава да бълва пепел високо в атмосферата.

Изригванията му предизвикаха хаос във въздушния трафик над Австралия в продължение на пет дни миналата седмица. Блокирани бяха близо 100 хиляди пасажери и анулирани 700 полета за Тасмания, Мелбърн, Аделаида, Пърт и Нова Зеландия.

iNews припомня, че две летища в аржентинската столица Буенос Айрес бяха отворени на 15 юни, след като два дни трафикът бе спрян заради облак от вулканична пепел от чилийския вулкан Пуйеуе, предава ДПА. 

Работа поднови и летището на Монтевидео, столицата на Уругвай. Тогава обаче се наложи трафикът от Пърт, Западна Австралия, да бъде спрян почти изцяло, след като всички  авиокомпании отмениха полетите си.

Облакът от вулканична пепел бе отнесен на запад от Аделаида и Мелбърн и летищата в тези два града бяха отворени.

Водещи

Най-четени