Австралия възобновява полетите 22.06 | 09:29

След два дни прекъсване заради вулканична пепел

От Петя Михайлова

Австралийските авиопревозвачи възобновяват полетите над територията на страната след двудневно прекъсване заради облака от вулканична пепел, изхвърлен от чилийския вулкан Пуйеуе, съобщи РИА Новости.

Първи възстановиха въздушния трафик самолетите от град Аделаида в южната част на страната.

Авиокомпанията Qantas и дъщерната й компания Jetstar съобщиха, че в сряда вечерта местно време ще бъдат възобновени и полетите от Мелбърн и Канбера.

Полетите на Qantas, Jetstar и Virgin от Сидни ще бъдат възобновени от сряда на обяд.

Във вторник австралийските авиокомпании отмениха над 150 полета заради вулканичната пепел, което обърка плановете на близо 120 000 пътници.

Миналата седмица вулканичната пепел, изхвърлен от Пуйеуе, принуди австралийските авиационни власти да да отменят стотици полети. Миналия петък авиосъобщенията в Австралия бяха напълно възобновени, но облакът от пепел успя за няколко дни да обхване цялото земно кълбо и във вторник се завърна в атмосфератанад Зеления континент.

Вулканът Пуйеуе, намиращ се на 800 км. южно от чилийската столица Сантяго, изригна на 4 юни. Разпространението на облака от пепел предизвика сериозни прекъсвания на авиосъобщенията в съседните на Чили страни.

Вулканичната пепел представлява сериозна заплаха за самолетите. Ако частици от нея попаднат в реактивните им двигатели, това може бързо да ги изведе от строя.

Водещи

Най-четени