В Брюксел рязко станаха оптимисти за сделката с Лондон 06.10 | 18:02

Шансовете да се подпише споразумение преди Брекзит нарастват, смятат Юнкер и Туск

От iNews.bg

На фона на песимизма в последните месеци по отношение на сделката между ЕС и Великобритания за Брекзит днес от Брюксел дойдоха сигнали за положително развитие на ситуацията. Докато до съвсем скоро се говореше активно за "развода" между Великобритания и ЕС без договор, сега Юнкер и Туск изведнъж обявиха оптимистични очаквания.

Шансовете за сделка по Брекзит нараснаха през последните дни. Това заяви председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер, след продължилите със седмици опасения, че Великобритания може да напусне ЕС без споразумение. По-малко от две седмици преди решаващата среща на високо равнище в Брюксел, определяна от мнозина като "моментът на истината" за преговорите по Брекзит, Юнкер направи оптимистична оценка на шансовете за сделка, предаде БГНЕС.

Промяната в тона идва само два дни, след като председателят на Европейския съвет Доналд Туск ясно и категорично предупреди Лондон, че времето да се сключи споразумение изтича, ако Великобритания иска да напусне евроблока в края на март догодина. Крайните срокове в преговорите с ЕС са крайно разтегливо понятие, като Юнкер заяви пред австрийски медии, че ако не бъде постигнато споразумение на форума на 17 и 18 октомври, то сделка може да бъде договорена и през ноември.

"Имам причина да вярвам, че е потенциалът за сближаване на позициите между двете страни в спора се е увеличил през последните дни", заяви Юнкер. "Не е възможно обаче да се прогнозира дали ще можем да приключим изцяло преговорите през октомври. Ако това не стане, то ще направим това през ноември", допълни той.

Британският премиер Тереза Мей е поканена да изложи позицията си пред 27-те страни членки на ЕС на работната вечеря на европейските лидери на 17 октомври. Това ще й даде възможност да убеди своите колеги, че решение може да бъде постигнато по спорните точки от проточилите се преговори от споразумението за британското напускане на ЕС. Дипломати предложиха лидерите да обсъдят през нощта и да одобрят рамките на споразумението докато все още са в Брюксел за срещата на високо равнище на 18 октомври. На годишната конференция на Консервативната партия през изминалата седмица Тереза Мей призова съпартийците си, които са доста явно разделени по въпроса за Брекзит, да се обединят и да я подкрепят при преговорите с Брюксел, които по думите й са "най-тежката фаза" от приключването на сделката.

Според Юнкер ЕС е твърдо решен да постигне споразумение, за да избегне сценарий, при който Лондон излиза от ЕС без ясна сделка, което според анализатори ще хвърли в хаос и двете страни. "Вярвам, че трябва да се дистанцираме от сценария без сделка", заяви бившият премиер на Люксембург. "Все още не сме достигнали до този етап. Но нашата воля да постигнем взаимно разбирателство с британското правителство е несломима", категоричен бе той.

Паралелно с това оптимизъм започна да се чува и от Туск. Възможно е да се постигне сделка с Великобритания за напускането на ЕС до края на годината, заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск, цитиран от Ройтрес, предаде БНР. В кулоарите на конференция в полския град Краков Туск е отбелязал, че ще бъде направен опит за сделка през октомври и че има шанс споразумение да бъде сключено до края на 2018 г. 

Водещи

Най-четени