В Букурещ се проведе симпозиум на тема "Софроний Врачански в Румъния" 12.12 | 11:09

Събитието уважиха представители на нашата общност, посланикът ни, румънски учени и др.

От Ивайло Ангелов

На 9 декември 2016 г. седалището на Демократичния съюз на българите в Румъния, в Букурещ беше домакин на симпозиум посветен на Софроний Врачански и живота му в Румъния. Датата не бе избрана случайно, тъй като на 8 декември (по стар стил) Православната църква почита деня на светеца.

Главен инициатор това събитие да се случи беше почетния председател на Демократичния съюз на българите в Румъния - проф. Лука Велчов, който основателно е считан от мнозина за една от живите легенди на българската общност в Румъния. Симпозиума беше уважен и от новия български посланик в Румъния Тодор Чуров. Освен него на събитието присъстваха и отскоро избраната за председателка на горепосочения съюз на българите в Румъния г-жа Нели Ахарон, българският свещеник в Букурещ, част от българската общност в румънската столица, както и група ученици от българския лицей "Христо Ботев " в град Букурещ.

По темата за живота на Софроний Врачански в Румъния говори госпожа Анка Ирина Йонеску, която дълго време е разработвала този въпрос. Хронологично и детайлно беше изложена биографията на Софроний Врачански и участието и приноса му в религиозния и политическия живот на тогавашна Румъния (по онова време Влашко), където той се установява през 1803 г. По темата участие взе и изтъкнатия румънски учен старобългарист - професор доктор Дан Замфиреску, който през 2015 г. е бил удостоен със званието Доктор хонорис кауза на Великотърновския университет, за особено големия му принос в защита на изключителната роля на Търновската книжовна школа за развитието на духовната култура в Югоизточна Европа през 14-18 век.

Водещи

Най-четени