В ЕК вече са започнали консултации за нов шеф на МВФ 19.05 | 15:36

Доминик Строс-Кан подаде оставка от поста тази сутрин

От iNews.bg

Международният валутен фонд (МВФ) се нуждае от силен лидер и националността няма значение, е изявлението на председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу, прочетено от говорителя на Комисията по време на обедния брифинг в Брюксел.

В момента вече текат консултации за избора на най-подходящия кандидат за този пост. Разговорите се водят между държавите от ЕС и изборът на нов директор на фонда ще бъде именно между кандидати от страни от общността.

Говорителят Пиа Хансен не пожела да коментира появилите се слухове, че турчинът Кемал Дервиш може да поеме МВФ след Строс-Кан. На въпрос от журналист, тя обясни само, че консултациите се водят на ниво страни от ЕС и "това е достатъчен отговор". Тя не пожела да коментира и подхвърлената реплика, че Дервиш има германско гражданство.

По време на брифинга се появи и коментар относно това дали Европа е най-подходящият лидер за МВФ, особено на фона на бързо растящите икономики като Китай или в Южна Америка. "Не е наша работа да коментираме дали това е работа на някой или не. Сега обсъждаме подходящия кандидат за поста директор на МВФ", допълни Хансен.

Припомняме ви, че тази сутрин от МВФ разпространиха новината, че шефът на МВФ Доминик Строс-Кан, който е обвинен в сексуално посегателство, е подал оставка. Фондът в момента се управлява от Джон Липски.

По традиция управлението на МВФ се поема от европеец, а на Световната банка - от американец. Двете институции са създадени по време на Бретън-Уудската конференция през 1944 година.

Водещи

Най-четени