В Париж притеснени, че Иран може да стане ядрена сила до 1-2 години 10.01 | 17:23

Техеран ще има възможността да създаде атомно оръжие, ако не се спазва ядреното споразумение, казва Жан-Ив Льо Дриан

От iNews.bg

Ако Иран продължи да нарушава ядреното споразумение (СВПД), той може да разполага с ядрена бомба в рамките на 1 до 2 години. Това заяви френският министър на външните работи Жан-Ив Льо Дриан.

"Ако продължат с нарушаването на Виенското споразумение, тогава да, в рамките на доста кратък период от време, между 1 и 2 години, те биха могли да имат ядрено оръжие, което не е опция”, заяви Льо Дриан пред Ер Те Ел, предаде БГНЕС. Техеран е на четвъртия етап на отказ от ангажиментите си по ядрената сделка от 2015 г. след оттеглянето на САЩ от споразумението, настоявайки, че ще го направи, ако европейските му партньори не изпълнят своите собствени ангажименти.

Министрите на външните работи на ЕС трябва да проведат спешна среща днес, за да търсят начини да изведат Съединените щати и Иран от конфронтация, включително по отношение на ядрените проблеми.

Разгневен от убийството на своя генерал Солеймани, Иран обяви на 5 януари, че прекратява останалите си задължения по сделката от 2015 г., която предвижда да бъде освободен от западните икономически ограничения в замяна на прекратяване на ядрената му програма.

Страната обяви, че сега ще започне да обогатява уран, за да отговори на техническите си нужди и това ще се случи по "мирен” начин. Западните сили обаче изразиха загриженост. 

Водещи

Най-четени