Гаф в здравната реформа в САЩ облагодетелства средната класа 22.06 | 10:43

Хора от средната класа ще получат застраховки по програма за бедни американци

От Ивайло Ачев

Здравната реформа в САЩ, която беше една от най-важните точки в плана за управление на американския президент Барак Обама, позволява на няколко милиона американски граждани, които се водят към средната класа на страната, да получават почти безплатни здравни застраховки. Това показва разследване на авторитетната американска агенция "Асошиейтид прес".

Оказва се, че заради недоглеждане в текстовете на закона, женена двойка с годишен доход от около 64 хил. долара може да получи здравна застраховка по програмата Medicaid. Това е около четири пъти над прага на бедността в САЩ.

Програмата Medicaid е насочена изключително към подпомагане на семейства и физически лица с нисък доход, като схемата е смесена – участват както щатските, така и федералните власти. 60% от разходите по Medicaid се покриват от федералните власти.

Заради аномалията в здравната реформа до 3 млн. души, които не влизат под прага на бедността, могат да бъдат включени в Medicaid до 2014 година. Това е възможно поради факта, че по-голямата част от паричната им помощ по общественото осигуряване не се счита за доход, който трябва да се вземе под внимание при кандидатстването за програмата.

От Белия дом вече признаха, че има пропуск в текста и че ще се работи по отстраняването му. Републиканците не пропуснаха веднага да нарекат положението "недопустимо". Те припомниха, че отдавна искат да се премахне ограничението отделните щати да не могат да контролират избора на влизащите в Medicaid.

От доста време насам редица щатски губернатори се оплакват, че разходите по Medicaid са твърде голямо перо в щатските бюджети. Програмата е един от най-спорните въпроси по преговорите за бюджета.

Водещи

Най-четени