Гутериш: Ваксина срещу COVID-19 е единственото лекарство срещу кризата 16.04 | 12:00

Имунизирането ще спаси милиони животи и милиарди долари, казва шефът на ООН

От iNews.bg

Срещу Ковид-19 "безопасна и ефективна ваксина може да бъде единственият инструмент, позволяващ връщането на света към усещане за "нормалност ", заяви генералният секретар на ООН Антонио Гутериш. Той се надява, ваксината да бъде създадена до края на годината, предаде БГНЕС, позовавайки се на АФП.

Подобна ваксина "би спасила милиони животи и спестила безброй милиарди долари”, добави той по време на видеоконференция с петдесетте африкански страни членки на Организацията. Той пледира за ускоряване на разработването й и достъпност за всички. Тя трябва да е "универсална" и "да позволява контролирането на пандемията".

"Нуждаем се от амбициозни усилия, за да гарантираме (…) хармонизиран, интегриран и оптимизиран подход, за да постигнем максимална скорост и мащаб, необходими за универсалното внедряване на такава ваксина до края на 2020 г." , настоя той.

Антонио Гутериш заяви, че призивът му от 25 март за два милиарда долара дарения за крупен хуманитарен план на Организацията на обединените нации в отговор на пандемията досега е събрал "около 20%" от тази сума.

Благодарение на Световната здравна организация, ООН успя да снабди 47 африкански държави с тестове за Covid-19, което той приветства.

Шефът на ООН похвали също усилията на няколко африкански правителства за смекчаване на последствията от пандемията, посочвайки Уганда, която отмени данък в подкрепа на бизнеса, Намибия, която предлага спешна парична помощ на безработните, Кабо Верде, който предоставя хранителна помощ, или Египет, който намали данъчното облагане за индустрията. 

Водещи

Най-четени