Дания засили граничния контрол и вбеси Германия и ЕС 05.07 | 12:22

Тепърва новият датски закон за митническия контрол ще бъде разгледан от ЕК

От Ивайло Ачев

От днес (05.07.11) Дания засилва митническия контрол по границите си с Германия и Швеция, като за целта на работа встъпват допълнително 50 митничари, пише Euobserver.

Мярката е част от нов закон, който датският парламент прие в петък (01.07.11). Според него на по-късен етап ще бъдат изградени и допълнителни съоръжения за проверка на влизащите в Дания чужди граждани.

"С тези действия целим да намалим нелегалния внос на наркотици, оръжие и валута. Няма да има интензивни проверки на всяко едно превозно средство, което влиза на датска територия и контролът ще се осъществява така, че да пречи възможно най-малко на трафика", обясни директорът на датската митническа служба Ерлинг Андерсен.

Засилването на контрола по границите на страна-членка на ЕС спрямо съседни страни-членки на Съюза предизвика доста гневни реакции от страна на Берлин и Брюксел. В Германия дори се стигна до призиви за бойкот на Дания.

Тепърва новият закон се разглежда и от Европейската комисия, тъй като Дания като член на ЕС попада под негова юрисдикция. Съгласно европейското право всяка страна-членка на ЕС може да засилва митническия контрол и да прави проверки, стига те да са предизвикани от някаква конкретна информация за незаконен внос или контрабанда.

Законът за засилване на контрола по границите беше приет главно заради Датската народна партия, която е известна с позициите си срещу имигрантите, коментират в скандинавската държава. Тя подкрепи ключова пенсионна реформа в страната и гарантира приемането ѝ, което иначе едва ли щеше да стане възможно.

Водещи

Най-четени