ЕК не вижда причина за връщане на граничния контрол в Дания 18.07 | 16:10

От 5 юли по датските граници има допълнителни митничари

От iNews.bg

Експерти от Европейската комисия (ЕК) посетиха Дания и провериха какви са мотивите на властите за връщането на вътрешния граничен контрол, съобщиха от Брюксел.

След посещение на границите на страната с Швеция и Германия на първо време експертите не виждат причината за засиления контрол, тъй като няма увеличен риск, се казва в изявлението.

Мисията не успя да даде адекватен отговор на нашите въпроси, коментира комисарят по въпросите на вътрешния ред в ЕС Сесилия Малмстрьом. Според нея няма причина Дания да ограничи една от основните свободи в ЕС и принципите на Шенгенското споразумение.

На 5 юли Дания изпрати допълнително още 50 митничари по границите си с Германия и Швеция. По-късно ще бъдат построени и допълнителни гранични пунктове. Тези мерки са част от закон за проверка на влизащите в страната чужденци.

Датските депутати гласуваха закона с мотива да бъде ограничен нелегалния внос на оръжия, наркотици и валута. Тези действия обаче вбесиха съседите на страната и предизвикаха проверките от страна на Комисията.

 

Водещи

Най-четени