Двама нашенски работници в Германия в болница с COVID-19 25.06 | 18:49

Те са част от 103-мата тествани български работници в кланицата „Тьонис“

От iNews.bg

103-ма български граждани, работещи в кланицата "Тьонис" в германския град Гютерсло, в провинция Северен Рейн-Вестфалия, са били тествани за Covid-19. От тях двама са настанени в болница с коронавирус. Това съобщава Министерството на външните работи, цитирано от БНР. Външнополитиечсокото ни ведомство е било информирано за ситуацията от Държавната канцелария на федералната провинция Северен Рейн-Вестфалия.

Сред общо 1441 проведени теста, 236 са на полски граждани, а 946 на румънски. (При 43 случая не се споменава националността на тестваните).

Шестима поляци и 13 румънци в момента се лекуват в болница, допълват  от МВнР.

Огнищата на коронавирус в германски месопреработвателни предприятия, където засегнати са предимно работници от Източна Европа, включително българи, са повод за дискусии относно условията на работа и трудовата миграция в Евросъюза.

Това каза в отговор на въпрос БНР зам.-председателят на Европарламента Катарина Барли по време на видеконференция относно започващото германско председателство на Съвета на Европейския съюз.

"Условията на работа в месопреработването не са нов проблем, борим с него от много време. Заради вируса стана по-видимо какво се случва там.

Нужно е да подобрим националните си закони, защото в кланиците се случват нелегални неща, въпросът обаче е и общоевропейски",  посочи Катарина Барли.

Водещи

Най-четени