Джон Кери отказа среща с Владимир Путин 11.03 | 08:38

Държавният секретар на САЩ заяви, че руската намеса в Крим е направила преговорите по-сложни

От Мая Александрова

Среща между държавния секретар на САЩ Джон Кери и руския президент Владимир Путин няма да се случи, докато Москва не се съгласи с американските предложения за справяне с кризата в Украйна.

Кери съобщи на руския външен министър Сергей Лавров, че военната намеса на Москва в Крим е направила преговорите изключително трудни, предаде ВВС.

Американските власти са категорични, че няма да има за какво повече да се говори, ако референдумът за бъдещето на Крим стане факт. А референдумът за Крим е насрочен за 16 март, неделя.

Украйна и Западът заявяват твърдата си позиция, че гласуването е незаконно.

В телевизионно интервю заедно с президента на Русия Владимир Путин външният министър Сергей Лавров заяви, че предложенията, направени от Джон Кери за преговори на решение на кризата, са неподходящи.
От своя страна от Вашингтон посочиха, че искат да видят конкретни доказателства, че Москва е готова да се ангажира с дипломатически предложения за разрешаване на проблема в Украйна.

Руските войници са блокирали украинските войски в целия Крим. Москва обаче отрече, че нейните войски участват в блокадите.

Джон Кери е категоричен, че среща между него и Лавров може да се осъществи, но само ако Москва се съгласи с предложенията за дипломация от САЩ.

Водещи

Най-четени