ЕК готви 750-милиарден фонд за преодоляване на кризата от COVID-19 27.05 | 15:59

С предложението си Фон дер Лайен реално подкрепя плана на Германия и Франция

От iNews.bg

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен предложи фонда за възстановяване от пандемията от коронавируса да бъде в размер на 750 млрд. евро и 7-годишен бюджет на ЕС от 1.85 трлн. евро, предаде БНР. В момента тя представя проектите пред Европейския парламент.

Предварителните сигнали сочеха, че разногласията между Фон дер Лайен и парламента са на път да бъдат преодолени, след като председателят на комисията пое твърдия ангажимент за активното участие на парламента в плана за възстановяване. Въпреки че от там отказват до този момент да оповестят официално цифри, информация за параметрите на фонда за възстановяване вече се появи. Според нея, той ще бъде в размер на 500 милиарда евро и ще действа 2 години - до края на 2022 година, в рамките на 7-годишния бюджет.  Бюджетът пък ще бъде в размер на около 1 трилион евро. 

Превес във фонда ще имат грантовете, като съотношението със заемите ще бъде между 60 и 40 на сто или 70 и 30 на сто. С това предложение на практика Европейската комисия подкрепя плана за възстановяване на Франция и Германия, а не на т.нар. "пестелива четворка" - Австрия, Нидерландия, Швеция и Дания. За да влязат в сила бюджета на ЕС и възстановителният план обаче, те трябва да получат единодушното одобрение на членките в Съвета. 

Водещи

Най-четени