Евродепутатите с редица условия към споразумение с Русия 09.06 | 15:50

Тази седмица започва среща на върха ЕС-Русия

От Елена Коцева

Във връзка със започващата тази седмица среща на върха ЕС-Русия, политическите групи в Парламента изпратиха сигнал към правителствените лидери да поставят ясно и категорично повече условия пред Русия.

ЕП дава зелена светлина за по-амбициозна и интензивна търговия и визово сътрудничество с Русия, но при редица условия, като подобряване на спазването на основните човешки права в страната, включително "политически мотивираните съдебни решения" срещу лидери на опозицията. Като пример се дава делото срещу Михаил Ходорковски.

Също условия е подобряване на състоянието на свободата на словото, както и налагането на натиск върху обществото, като забраната за гей паради или незаконната военна окупация на грузински територии.

Имайки предвид взаимозависимостта между ЕС и Русия в икономическо, енергийно и политическо отношение, европейските депутати изразяват надежда, че започващата на 9 юни среща на най-високо равнище в Нижни Новгород ще даде нов импулс на преговорите по споразумението за партньорство, както и по отношение на одобрената през май 2011 г. "пътна карта" за установяване на безвизов режим между ЕС и Русия.

Те се надяват също така, че срещата ще помогне за решаването на последните оставащи въпроси по приемането на Русия в Световната търговска организация, като същевременно според тях трябва да бъдат обсъдени някои чувствителни търговски въпроси. В резолюцията се заявява, че споразумението, което се надяват да бъде подписано ще бъде решаваща стъпка за Русия по приемането й в организацията.

Визова политика и конфликта с Грузия

Европейските депутати приветстват обявения през май 2011 г. списък с общи стъпки (пътна карта) за установяването на безвизов режим на пътуване между ЕС и Русия, която трябва да бъде основана на "постепенен подход" с акцент върху постигнатия практически напредък.

От друга страна обаче от ЕП призовават върховния представител по външната политика Катрин Аштън да убеди Русия да спре да издава паспорти на лицата, живеещи в окупираните провинции Южна Осетия и Абхазия. Депутатите отново повтарят своето искане Русия "незабавно да изтегли военните си части от окупираните грузински територии".
 
Енергийни въпроси: доставки на природен газ и стрес тестове на атомните централи
 
Членовете на ЕП подчертават, че "снабдяването с природни ресурси не следва да се използва като политически инструмент" и изтъкват необходимостта от постигането на "балансирано тристранно решение" между ЕС, Русия и Украйна във връзка с бъдещите доставки на природен газ за ЕС.
Според тях на срещата трябва да се постигне съвместен ангажимент за спазване на най-високи стандарти за ядрена безопасност и за изпълнение на "амбициозни" стрес тестове на атомните централи (особено за ядрените реактори от чернобилски тип, които все още са в употреба), за да се избегне нова ядрена криза като тази във японската "Фукушима”.

Водещи

Най-четени