ОИСР критикува фокуса на инвестициите в иновации на Русия 08.06 | 11:18

Новите технологии ще помогнат за укрепването на руската икономика, смятат от организацията

От iNews.bg

Русия трябва да защити по-добре авторското право и да инвестира повече в проучвания и развитие на иновациите, за да гарантира ръста на икономиката си. Това сочи последният доклад на Организацията за икономическо развитие и сътрудничество (ОИСР).

Страната трябва да се "облегне" на солидната база на обществените институти за проучвания в областта на науката и инженерството. Това ще помогне за по-доброто използване на ресурсите, смятат от организацията.

Русия се бори за членство в Световната търговска организация (СТО). С нейната база в областта на науката и технологиите страната може да има огромен успех, особено що се отнася до развитието на инженерните услуги, софтуер, информационни и комуникационни технологии, както и аеронавтиката.

В същото време обаче в сектора на проучванията и иновациите няма много фирми, т.е няма конкуренция, а нивата на корупцията са високи, липсват и регулации.

Статистиката показва и намаляване на разходите за иновации в Русия – през 2008 година за тези дейности са били отделени 1.03% от БВП, спрямо 1.28% от БВП през 2003 година. Средно за страните, които членуват в ОИСР, за иновации се отделят по 2.33% от БВП годишно.

Нещо повече – освен, че намаляват, парите за иновации се разпределят без финансова отчетност или без конкретни цели. От ОИСР препоръчват инвестициите в нови технологии да имат конкретна цел, което ще увеличи "стойността" на парите, а и повече компании ще могат да се възползват от фондовете.

Всъщност от организацията подчертават, че целите на Русия в областта на иновациите са насочени конкретно и основно към високите технологии. По този начин се пренебрегва голяма част от руската икономика. Препоръката в тази насока е да се обърне внимание на производството и услугите.

Водещи

Най-четени