Евролидерите с N-ти опит да договорят Брекзит със сделка 17.10 | 10:30

И при двете страни обаче продължават да има много въпросителни

От iNews.bg

Британските и европейските преговарящи работиха до късно през нощта в четвъртък с надеждата да представят в последната минута договорена сделка за Брекзит на лидерите на ЕС, които се събират на кратка европейска среща на върха, съобщи АФП, предаде БГНЕС.

И двете страни заявиха, че са близо до намиране на общи положения за договор, който да гарантира, че Великобритания ще напусне контролирано европейския блок, от който е част от почти половин век.

Но преговарящите трябваше да изгладят различията си за това как управляваната от Великобритания Северна Ирландия ще остане под европейския ДДС режим. Също така не е ясно дали британският премиер Борис Джонсън ще успее да продаде сделката у дома.

Преговарящият от страна на ЕС Мишел Барние заяви, че е имало "добър напредък и работата продължава", преди да информира за среднощната среща водещи евродепутати. Но други европейски източници предупредиха, че това не е свършената сделка. Те предположиха, че Джонсън се бори да спечели подкрепата на своите съюзници от Демократична партия на Северна Ирландия.

Източник от ЕС заяви, че предполагаемото споразумение "е нестабилно политически в Лондон". Но Даунинг Стрийт отрече информациите, че Демократичната партия на Северна Ирландия ще бъде проблем и заяви, че в Брюксел трябва да се доработят някои подробности.

"Почти сме готови”, заяви европейски представител и добави: "Всичко е решено, освен прилагането на ДДС в Северна Ирландия.”

Европейски представители, близки до преговорите, заявиха, че споразумение е малко вероятно за една нощ, но че посланиците на ЕС ще се срещнат в четвъртък сутринта отново, преди 28-те лидери на ЕС да пристигнат за двудневната си среща на върха.

Брюксел обаче остава скептичен, че окончателният правен текст може да бъде завършен преди края на срещата на върха, но лидерите могат първо да дадат политическото си одобрение, за да отворят пътя за обвързващо правно споразумение, което ще бъде финализирано през следващите седмици.

Междувременно лидерите от ЕС се надяваха, че срещата на върха може да се размине с проблема Брекзит и да се съсредоточи също върху дебата за бюджета на ЕС, поканата за започване на преговори със Северна Македония и Албания и кризата в отношенията с Турция. Европейските лидери също смятаха да решат дали да дадат одобрението си за изготвяне окончателен договор за напускане с Великобритания.

"Основите на споразумението са готови и на теория бихме могли да приемем тази сделка с Великобритания и да избегнем хаоса и нещастието, свързани с неконтролирано, хаотично напускане”, заяви Доналд Туск, президент на Европейския съвет, за полската TVN24.

Британският премиер Борис Джонсън пък е заявил пред министрите от кабинета си, че "има възможност да се осигури добра сделка, но ние все още не сме постигнали договорка и остават нерешени проблеми”, заяви говорител на Даунинг стрийт.

Двудневната среща на върха на ЕС трябва да започне късно в четвъртък, но въпросът за Брекзит може да бъде отложен до петък, ако текстът на споразумението се нуждае от повече работа върху него.

Джонсън обеща да изведе Великобритания от Европейския съюз на 31 октомври, със или без споразумение за развод и да поддържа икономически връзки с бившите си партньори.

Британския правителствен доклад, публикуван в сряда, добави тежест на опасенията от икономически срив в случай на излизане от без сделка, прогнозирайки намаляване на 45-65% в търговията с континента до една година.

На този фон британският министър по въпросите на Брекзит Стивън Баркли настоя: "Ние сме решени да напуснем на 31 октомври. Смятаме, че най-добрият начин да постигнем това е със сделка, за да напуснем гладко и подредено”.

По-интензивните преговори бяха възобновени тази седмица, след като Великобритания смекчи позицията си за митническия статут на провинция Северна Ирландия, за да постигне споразумение преди срещата на върха. Дипломатически източник от ЕС каза за АФП, че съгласно сделката, която се договаря, Северна Ирландия ще остане в ДДС регламента на ЕС, за да се осигури безпроблемна търговия с Ирландия, която е член на ЕС. Това обаче ще изисква нов механизъм, тъй като Обединеното кралство ще работи със собствените си правила за ДДС. 

Водещи

Най-четени