Ердоган иска 4 пъти увеличение на стокообмена Турция-Русия 27.08 | 15:55

В момента търговията им е $25 млрд. на година, целта е 100

От iNews.bg

Турция и Русия се отправят в стремеж да увеличат обема на търговията си от съществуващите 25 милиарда до 100 милиарда долара, заяви президентът Реджеп Тайип Ердоган в руската столица Москва, където присъства на Международния авиационен и космически салон МАКС 2019, двугодишно изложение на руската космическа индустрия, предаде БНТ, позовавайки се на БГНЕС.

Изказвайки се на церемонията по откриването на летището в Жуковски заедно с руския си колега Владимир Путин, Ердоган заяви, че вярва, че "синергията, която са култивирали с Русия в авиационните и космическите технологии, ще помогне за задълбочаване на двустранните отношения".

Миналия месец Турция се сдоби с усъвършенстваната система за противоракетна отбрана на Русия С-400, предизвиквайки яростта на САЩ. Докато двамата президенти разговаряха, първият самолет, превозващ части от втората батерия С-400, кацна в авиобаза Мюртед в Анкара, съобщи Министерството на отбраната.

САЩ извадиха Турция от многонационалната програма за изтребители F-35 в отговор на това, че Анкара закупи руските С-400. Вашингтон неведнъж е казвал, че С-400 и F-35 са несъвместими.

По време на посещението на Ердоган трябва да бъде показан и руският изтребител Су-57. "Ще покажем Су-57 и Су-35", заяви вицепремиерът на Русия Юрий Борисов. Тези изтребители са проектирани от руската държавна компания "Сухой".

"С мотото "Бъдещето е в небето" Турция направи пробив в областта на авиацията през последния период", каза Ердоган, позовавайки се на известния цитат на основателя на републиката Мустафа Кемал Ататюрк. Той каза, че износът на отбрана и авиация на Турция е достигнал 2,5 милиарда долара през 2018 г.

Подчертавайки, че МАКС 2019 е сред водещите изложения в света в своята област, Ердоган спомена Международния панаир на отбранителната индустрия (IDEF'19), който се провежда за 14-ти път, като видно събитие в Турция.

Ердоган покани Путин и руските хора на "Технофест", най-големият фестивал в аерокосмическото и технологичното пространство в Турция, който ще се проведе между 17 и 22 септември на летище Истанбул с очакване за милион присъстващи. Той също така отбеляза, че новооткритото летище ще обслужва 200 милиона пътници, когато всички фази приключат.

Президентът добави, че тази година се очаква около 6 милиона руски туристи да посетят Турция.

Турската делегация, включително министърът на външните работи Мевлют Чавушоглу, министърът на финансите Берат Албайрак, министърът на отбраната Хулуси Акар, министърът на промишлеността и технологиите Мустафа Варанк, шефът на разузнаването Хакан Фидан, директорът на президентските комуникации Фахретин Алтун и говорителят на президента Ибрахим Калин, пристигнаха в Москва по-рано днес на еднодневна работна визита, в която ще бъдат обсъдени двустранните отношения и регионалните въпроси със Сирия.

Водещи

Най-четени