Заловиха синовете на Кадафи - Сейф ал Ислам и Мохамад 22.08 | 08:13

Либийските бунтовници тази нощ установиха контрол над важни обекти в Триполи

От Андриян Георгиев

Либийските бунтовници са заловили синовете на Муамар Кадафи - Сейф ал Ислам и Мохамад, потвърди пред телевизия "Ал Джазира" главата на Преходния национален съвет.

От Преходния национален съвет са дали инструкции двамата да бъдат третирани добре, за да може да бъдат изправени пред съд, заяви Мустафа Абдел Джалил. 

Най-големият син на либийския лидер Муамар Кадафи, Мохамад, заяви по телефона от Триполи за телевизия "Ал Джазира" тази нощ, че е бил задържан от бунтовниците и се намира под домашен арест в либийската столица, допълва БТА.

Междувременно прокурорът на Международния наказателен съд Луис Морено-Окампо също потвърди, че синовете на Кадафи - Сейф ал Ислам и Мохамад ал Саади, са арестувани от либийските бунтовници.

През юни съдът издаде заповеди за задържане на Кадафи, втория му син Сейф и началника на либийското разузнаване Абдула ас Сенуси по обвинения в престъпления срещу човечеството.

Морено-Окампо уточни, че още не е влязъл в контакт с Преходния национален съвет. Важно е да стане ясно, че те имат задължение да предадат задържания на Международния наказателен съд в съответствие с резолюцията на Съвета за сигурност. Време е за правосъдие, не за отмъщение, подчерта той. 

Тази нощ либийските бунтовници са установили контрол над сградата на държавното радио и телевизия в Триполи, съобщи "Ал Джазира".  

Бунтовниците са съобщили също, че са навлезли в Зеления площад близо до резиденцията на Кадафи. Силите на Кадафи са отстъпили, а много от войниците на режима са пленени. Телевизия "Ал Джазира" показа жители на Триполи, приветстващи бунтовниците.

Тази сутрин либийските бунтовници преименуваха Зеления площад в Триполи на Площад на мъчениците, предава БТА. ИТАР-ТАСС отбелязва, че Муамар Кадафи нееднократно е произнасял речи на главния площад в града, където до вчера са се събирали хиляди негови привърженици.

Въпреки че на практика Триполи е почти изцяло под контрола на бунтовниците, в някои райони на града избухват спорадични престрелки с отделни отряди от либийската армия и верни на Кадафи доброволци. 

Преходният национален съвет съобщи, че бригадата, отговаряща за охраната на Кадафи, е  сложила оръжие и се е предала на бунтовниците.

Агенция "Франс прес" пък съобщи, че в Триполи отново има интернет за първи път от шест месеца. Интернет отново работи в целия квартал, каза жител на Таджура (Източен Триполи). Още двама жители на този квартал недалеч от центъра на столицата потвърдиха, че имат достъп до интернет. 

Бъдещето на Либия сега е в ръцете на либийския народ, заяви на свои ред американският президент Барак Обама. "Либия се изплъзва от хватката на един тиранин", каза още Обама, цитиран от Асошиейтед прес.

"Най-сигурният начин да се спре кръвопролитието е прост: Муамар Кадафи и неговият режим трябва да признаят, че тяхното управление е стигнало края си. Кадафи трябва да признае реалността, че вече не контролира Либия. Той трябва да се откаже от властта веднъж завинаги", заяви Обама, цитиран от "Ройтерс".

Водещи

Най-четени