Сейф ал Ислам не е бил арестуван от бунтовниците 23.08 | 09:49

Според Сейф ал Ислам Триполи бил изцяло под контрола на режима на баща му

От Андриян Георгиев

Синът на Муамар Кадафи - Сейф ал Ислам, не е арестуван от бунтовниците, предаде АФП.

Сейф ал Ислам бил видян тази нощ в правителствения комплекс Баб ал Азизия в Триполи. Преди това трима журналисти, в това число и кореспондент на АФП, били откарани с военен автомобил в комплекс Баб ал Азизия. 

Журналистите се срещнали със Сейф ал Ислам, втори син на Муамар Кадафи, пред едно от зданията в комплекса, което бе бомбардирано от САЩ през 1986 г. Там се били събрали и няколко десетки сипматизанти на сина на Муамар Кадафи, смятан за "премиер де факто на Либия" и наследник на баща си на върха на властта, посочва БТА.

Сейф ал Ислам обявил, че твърденията, че е бил арестуван от либийските бунтовници, "не са нищо повече от пропагандна лъжа".

СиЕнЕн и БиБиСи също съобщиха, че рано тази сутрин Сейф ал Ислам се появил в хотела, където са настанени чуждестранни журналисти, разположен близо до правителствения комплекс Баб ал Азизия.

"Тук съм, за да опровергая лъжите", заявил той.

На въпрос на журналист дали баща му е в Триполи и е в безопасност, Сейф ал Ислам отговорил: "Разбира се".

Той добавил, че Триполи бил изцяло под контрола на режима.

Според него западните държави разполагат с технологии, които им позволяват да изпращат къси текстови съобщения до жителите на Триполи с твърдението, че режимът бил свален. "Това е война на технологиите и медиите", заявил Сейф ал Ислам. 

През нощта в неделя срещу понеделник прокурорът на Международния наказателен съд Луис Морено-Окампо обяви, че според получена от него поверителна информация Сейф ал Ислам бил арестуван от бунтовниците. Впоследствие тази информация бе потвърдена и от източници на бунтовниците.

Международният наказателен съд издаде на 27 юни международна заповед за арест на Кадафи, на Сейф ал Ислам и на шефа на разузнаването Абдул ас Сануси. Тримата са обвинени в  престъпления срещу либийския народ и в прилагането на план за потушаване на бунта "с използването на крайни мерки, в това  число и смъртоносно оръжие".

Водещи

Най-четени