Западът атакува Либия 20.03 | 10:23

Режимът на Кадафи обяви, че ще не признава резолюцията на ООН и ще използва правото си да се защити

От Георги Георгиев

Либия е поискала спешно извънредно заседание на съвета за сигурност на ООН във връзка със започналата в събота вечерта (19 март) военната акция на западната коалиция. Това е заявил в Триполи външният министър Муса Куса, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Според либийските власти "варварските удари" по граждански и военни обекти са довели до многобройни жертви и са причинили огромни щети на граждански обекти, като пътища, летища и болници.

Според либийската държавна телевизия при въздушните удари на съюзниците са били убити 48 души и 150 са били ранени.

Западните страни нанесоха въздушни удари по редица обекти в Триполи, Сирт, Бенгази, Мисрата и Зуара, причинявайки големи щети на инфраструктурата, се казва в съобщение на либийските въоръжени сили.

В атаките са участвали британски изтребители-бомбардировачи "Торнадо", съобщиха представители на въоръжените сили в Лондон тази нощ.

Британска подводница вече участва заедно с американски кораби в първата вълна от операция "Одисея Зора" снощи, при която бяха изстреляни над 110 ракети "Томахоук" по обекти на либийската ПВО.

Испания също ще участва от днес във военните операции срещу Либия с четири изтребителя Ф-18, самолет за зареждане с гориво във въздуха, самолет за морско наблюдение, фрегата и подводница, съобщи испанското министерството на отбраната с комюнике, цитирано от Франс прес.

В отговор на атаките либийският режим заяви, че счита за невалидна резолюция 1973 на Съвета за Сигурност на ООН, налагаща забранена зона за полети над страна и смята да упражни правото си на самоотбрана съгласно член 51 от Устава на ООН, за да се защити. Това заяви Муамар Кадафи в краткото си аудио послание, излъчено снощи по либийската телевизия. Той нарече ракетните удари "колониална агресия на кръстоносци, която може да отприщи нова кръстоносна война”.

Кадафи добави, че сега Средиземно море и Северна Африка вече са бойно поле, а интересите на държавите отсега нататък са изложени на опасност в Средиземноморието "поради агресивно и безумно поведение".

Либия е решила да не сътрудничи повече на ЕС в борбата срещу нелегалната имиграция, заяви правителствен представител по държавната телевизия.

Водещи

Най-четени