Американски самолет се разби в полето край Бенгази 22.03 | 13:10

Машината е имала технически проблем, а не е свалена

От Елена Коцева

Американски самолет се е разбил в поле в близост до Бенгази. Става въпрос за двуместен F-15E Strike Eagle. От американските ВВС съобщиха, че машината е имала технически проблем, като летците са катапултирали. Противоречиви са информациите дали и двамата летци са открити или единият се издирва.

Няма информация повредата да е настъпила в резултат на действията на либийската ПВО.

Противоречива е информацията за това под чий контрол се намира града, наречен "столица на бунта". Опозиционните лидери обявиха, че са върнали контрола си над града днес.

В същото време войските, лоялни на Муамар Кадафи, продължават наземната си операция срещу опозиционните сили.

Ожесточени боеве се водят за град Зинтан, намиращ се в западната част на страната, населеният пункт е подложен на масиран обстрел от войските на Кадафи, съобщава агенция Новости.

Тежковъоръжените войски на либийския лидер са започнали настъпление за овладяване на града. Съобщава, се че бунтовниците са отблъснали противника на няколко километра и са пленили 4 танка.

Междувременно, силите на международната коалиция продължават да нанасят авиоудари по военни обекти, контролирани от либийския лидер Муамар Кадафи. 

По-рано бе съобщено, че коалиционните военновъздушни сили са нанесли няколко удара по либийската столица Триполи, разрушили са нова сграда в близост до "крепостта" на Кадафи - добре укрепената му резиденция край града.

На авионападения са подложени и градовете Себха и родния град на полковника Сирт. Либийските власти съобщават за огромен брой жертви и пострадали.

Според данните при среднощните бойни действия са бомбардирани радиолокационни станции на две бази на военновъздушните сили в Източна Либия, съобщава РИА Новости.

Около 20 френски бойни самолета оперират в Либия, включително многоцелеви "Рафал."

Над 50% от либийската система за противовъздушна отбрана е извадена от строя, според информация на източник от Пентагона, съобщи радио "Ехото на Москва".

По този начин участниците в международната операция могат да разширят забранената за полети зона над Либийската Джамахирия.

Международната операция започна преди два дни със съюзническа операция между Великобритания, Франция, САЩ, Италия и Канада. Постепенно обаче към страните от НАТО се включиха и други държави членки. 
САЩ обаче продължават да настояват НАТО да поеме командването на операцията.

Операцията на западната коалиция в Либия трябва да се осъществява под контрола на ООН, заяви турският премиер Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от ИТАР-ТАСС. В изказване пред парламентарната група на управляващата Партия на справедливостта и развитието Ердоган каза днес, че Турция никога няма да бъде страна, която насочва оръжие срещу либийския народ. 

Водещи

Най-четени