Интерпол отряза достъпа на Турция до базата си данни 05.07 | 16:12

Причината е в десетките хиляди обвинени за гюленисти и преследвани

От iNews.bg

Интерпол прекрати достъпа на Турция до своята база данни, след като Анкара добави списък от 60 000 души, издирвани от нея поради подозрителни връзки с това, което турските прокурори наричат ФЕТО, съобщи вестник "Карар". Решението за прекратяване на достъпа на Турция до базата данни на търсените лица дойде след опита за преврат през юли 2016 г. Според изданието Турция е качила имената на заподозрени членове на ФЕТО, за които се смята, че са зад провалилия се преврат, след като те избягали в чужбина. Интерпол твърди, че става дума за "въпрос на доверие", предаде БГНЕС.

Достъпът до базата данни е бил блокиран в продължение на почти една година, въпреки протестите на Турция, според която това улеснява последователите на живеещия в САЩ ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен да пътуват из Европа и Съединените щати. Без заповед за издирване от Интерпол, търсените заподозрени в опит за преврат могат да използват настоящите си паспорти. Базата данни на Интерпол, която включва паспортна информация за търсените лица, дава възможност на страните да задържат заподозрени, след като номерът на техния паспорт се появи в системата. Решението на Интерпол блокира появата в системата на номерата на паспортите на заподозрените от Анщкара като гюленисти.

Според "Карар" турските власти съобщили на генералния секретар на Интерпол, че имената не са били избрани на случаен принцип, че са извършени правни разследвания по отношение на хиляди подозирани като членове на ФЕТО и че имената са определени след години на разследвания. Много от заподозрените гюленисти избягаха в чужбина след опита за преврат. Сред тях са включително прокурорите Зекерия Йоз, Фикрет Сечен и Селал Кара. Сред издирваните от турските прокурори са натовски войници, полицейски служители и служители от различни ведомства.

Водещи

Най-четени