Искрите между САЩ и Иран помпат цената на петрола 21.06 | 16:31

За седмица черното злато може да поскъпне с 5%

От iNews.bg

Петролните фючърси продължават да поскъпват и през петъчната търговия с оглед на все по-големи притеснения за евентуален военен конфликт между САЩ и Иран, който може да дестабилизира доставките на петрол в Близкия Изток, където се осигурява над 20% от световното производството на важната енергийна суровина, предаде БНР.

Фючърсите на петрола сорт Брент с доставка през август нараства с 1% обратно над 65 долара за барел за пръв път в рамките на настоящия месец и са на път да отбележат седмичен ценови скок от около 5 на сто. Вчера те отбелязаха ръст от цели 4,3% на фона на ескалиралото напрежение по оста Вашингтон - Техеран след сваления от иранска ракета американски военен дрон.

Фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през август поскъпват по-скромно с 0,55% към 57,30 долара за барел, но и те се търгуват в най-високо ниво от 30-ти май насам, след като изтеклите вчера фючърсите с доставка през юли нараснаха с цели 5,7%, отбелязвайки най-драматичен дневен ръст за изтичащи контракти от 26-и декември 2018-а година.

Днешната информация на Ройтерс, че президентът на Съединените щати Доналд Тръмп е изпратил послание до Иран чрез Оман, в което е информирал Техеран, че Вашингтон се подготвя да атакува страната, допринася за продължаващата ескалация на напрежението в Близкия Изток и респективно за поскъпването на черното злато.

В същото време има рязко поскъпване и на американските фючърси на бензин, след новината за силен пожар, придружен с експлозии, в 150-годишна рафинерия във Филаделфия. Все още не е ясно дали ще има трайно увреждане на най-голямото подобно съоръжение на Източния бряг на САЩ.

Пожарът е избухнал в Philadelphia Energy Solutions Refining Complex около 4 часа сутринта, което причини поскъпване на юлските бензинови фючърси с 3,75% към 1,86 долара за галон - най-високо ниво в рамките на този месец.

Водещи

Най-четени