Италианци завеждат колективен иск срещу оператора на "Коста Конкордия" 21.01 | 20:21

Днес беше намерено тялото на 12-ата жертва на крушението

От Андриян Георгиев

Италианската асоциация за защита на потребителите "Кодаконс" ще заведе в най-скоро време колективен иск срещу американския оператор на потъналия лайнер "Коста Конкордия" - Carnival Corporation, която е най-голямата в света компания за круизни пътувания, съобщава БТА.

Асоциацията иска да се опита да издейства най-малко 16 хил. евро обезщетение за всеки пътник, но крайната  сума може да бъде два или три пъти по-висока предвид преживения ужас, провалените ваканции и сериозните рискове, на които са били подложени пасажерите.

Междувременно днес (21 януари) италианските спасителни екипи са намерили тялото на жена, която е 12-ата жертва на корабокрушението, съобщи AFP. Тялото е намерено от водолази на мостик номер четири в задната част на кораба.

Двайсет души все още се водят изчезнали от общо 4 229 души пътници от 60 националности и екипаж на "Коста Конкордия".

Намереното тяло е откарано на сушата и е осъществена връзка със семействата на изчезналите. Ще бъдат  направени и ДНК тестове, тъй като тялото е неузнаваемо след една седмица във водата.

След прекъсване вчера през целия ден, претърсването на кораба на дълбочина около 20 метра бе възобновено тази сутрин.

До този момент официално са идентифицирани 8 от жертвите: шестима туристи - четирима французи, италианец и  испанец, както и един перуански сервитьор и унгарски цигулар. 

Сред изчезналите 20 души са десетина германци, една млада френска двойка и двама американски пенсионери.

Междувременно италианските власти съобщиха за поява на петна от гориво в морето около плавателния съд. Представители на бреговата охрана посочиха, че няма да бързат да обявяват тревога, тъй като според тях горивото е от спасителните лодки, а не от самия кораб. 

Водещи

Най-четени