И Лондон спира да продава оръжия на Анкара 15.10 | 17:20

Турската операция в Сирия не са действия, които очакваме от съюзник, каза британският първи дипломат

От iNews.bg

Великобритания обяви днес, че замразява военния износ за Турция след операцията ѝ в Североизточна Сирия, като същевременно извършва оръжейните продажби за съюзничката си в НАТО, предаде БНР, позовавайки се на АФП.

"Ще държим износа за Турция на продукция, свързана с отбраната, под много внимателен и непрекъснат преглед", посочва външният министър Доминик Рааб в изявление до парламента.

"Докато не завършим прегледа, няма да се издават лицензи за износ в Турция на продукти, които могат да бъдат използвани за военни операции в Сирия", добавя той.

Започналата миналата седмица турска офанзива срещу кюрдските сили предизвика множество осъдителни международни реакции, като Рааб каза, че тя "сериозно подкопава сигурността и стабилността в региона".

"Това не са действия, които очакваме от съюзник, те са необмислени, контрапродуктивни, и са от полза на Русия и режима на Асад", добавя британските външен министър.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обсъди днес нестабилната ситуацията с британския премиер Борис Джонсън на Даунинг стрийт.

След срещата Столтенберг каза, че замразяванията на оръжейния износ показва, че "много членки на НАТО са силно критични и осъждат военната операция в Северна Сирия".

Британското спиране на военния износ за Турция последва подобни ходове на ключови страни в ЕС и НАТО, сред които Германия – един от основните оръжейни доставчици на Турция, и Франция.

Водещи

Най-четени