Кадрите с жертвите от химическата атака в Сирия били изфабрикувани 10.09 | 12:23

Това твърди руското външно министерство, позовавайки се на експерти

От Антония Михайлова

Международни експерти в хода на 24-тата сесия на Съвета на ООН по правата на човека представили убедителни доказателства, че видеокадрите и снимките на жертвите от химическата атака в предградието на Дамаск на 21 август са изфабрикувани предварително, се казва в съобщение на руското външно министерство.

"На 9 септември в централата на ООН в Женева в хода на 24-тата сесия на Съвета на ООН по правата на човека се състоя брифинг "Човешките права и въоръжените конфликти: заплахите на САЩ за прилагане на сила срещу Сирия и международното право", цитира текста на руските дипломати радио "Гласът на Русия", позовавайки се на публикации в РИА Новости и Интерфакс.

"Бяха приведени убедителни доказателства, че видеокадрите и снимките с жертвите на химическата атака в предградието на Дамаск на 21 август са изработени предварително. На аудиторията бяха демонстрирани показанията на многобройни свидетели, които единодушно твърдяха, че химическото оръжие в района на Източна Гута е било приложено именно от бунтовниците. Резултатите от проведените от активистите разследвания на инцидента и показанията на очевидци бяха предадени на Независимата комисия по разследване в Сирия", отбелязва руското външно министерство.

В съобщението се казва още, че всички изказали се на брифинга са потвърдили, че силов сценарий срещу Сирия в заобикаляне на Съвета за сигурност на ООН ще бъде грубо нарушаване на международното право.

"Беше подчертано, че международната общественост не подкрепя идеята САЩ да нанесат удари по Сирия. За това например свидетелстват резултатите от форума Г-20 в Санкт Петербург", подчертават дипломатите.

"Беше акцентирано, че външна намеса ще доведе до даването на мирни жертви и ще се превърне в хуманитарна катастрофа за Сирия и региона като цяло и ще бъде в полза на екстремистите. Отбелязано беше, че американското ръководство трябва да носи отговорност за противоправните заплахи от прилагането на сила срещу Сирия. Звучаха призиви към ООН да предотврати нападението", твърдят от руското външно министерство.

В Москва смятат, че в случай на военен удар по Сирия ще се наложи да се забрави за демокрацията и човешките права в тази страна, заявил посланикът на Русия в Женева Алексей Бородавкин.

"Агресията е изгодна само за терористите, целенасочено унищожаващи мирните сирийци. А за демокрация и човешки права в Сирия трябва да се забрави задълго", заявил Бородавкин в хода на интерактивен диалог с върховния комисар на ООН по правата на човека Нави Пилай на 24-тата сесия на Съвета на ООН по човешките права.

Текстът на изказването на руския дипломат е публикуван на сайта на руското външно министерство.

"Смятаме, че провокацията с прилагането на отровни вещества в предградието на Дамаск на 21 август се нуждае от внимателно разследване от експертите на ООН с последващ доклад на Съвета за сигурност на ООН", заявил дипломатът.

Бородавкин допълнил, че Русия е предложила поставянето на химическото оръжие в Сирия под международен контрол, а също и договарянето на неговото унищожение и присъединяване на Сирия към Организацията по забраняване на химическите оръжия.

Водещи

Най-четени