Кери и Лавров преговаряха четири часа 24.03 | 15:29

Обсъдени бяха Сирия и Украйна

От iNews.bg

Преговорите между руския външен министър Сергей Лавров и държавния секретар на САЩ Джон Кери в Москва продължиха близо четири часа. По време на срещата бяха обсъдени двустранните отношения, Сирия и Украйна, заяви официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от РИА Новости.

"Преговорите продължиха четири часа. Те бяха посветени на разглеждането, както на двустранните въпроси, така и на актуалните теми от международния дневен ред. Разгледанибяха руско-американските отношения и актуалните проблеми и теми, които стоят на дневен ред", заяви Захарова.

По думите й "страните са разгледали ситуацията около вътрешната украинска криза, разрешаването на кризата в Сирия и редица други международни въпроси и проблеми.

Малко по-рано по време на срещата Лавров заяви: "Сътрудничеството между Москва и Вашингтон позволи да се постигне успех в разрешаването на кризата в Сирия и да се постигне баланс на интересите". И допълни: "Бих искал изцяло да се съглася с това, което казахте за важността на руско-американското сътрудничество: нашето сътрудничество по Сирия, нашето постоянство, ни позволиха да постигнем успех, защото ние работихме на основата на равноправието и продължаваме да го правим. Работихме по пътя на създаването на баланс на интересите не само между Москва и Вашингтон, но и на интересите на всички заинтересовани страни, както вътре в Сирия, така и извън пределите й". 

По думите му "това е ключът към успеха". "Убеден съм, че ако използваме същия метод и по отношение на други международни проблеми, както и в двустранните ни отношения, бъдещето ни би било много добро", заяви руският външен министър.

От своя страна, държавният секретар на САЩ Джон Кери нарече продуктивни проведените в Москва преговори с министъра на външните работи на Русия Сергей Лавров.

"Проведох продължителни преговори с външния министър Сергей Лавров за Сирия и Украйна. Това бе продуктивен диалог с важен партньор", написа Кери в Twitter след срещата си с руския министър.

Напомняме, че Кери пристигна вчера на двудневна визита в Москва. Предстои днес държавният секретар на САЩ да се срещне и с руския президент Владимир Путин.

Водещи

Най-четени