Китайците отрязаха СЗО от разследването за появата на коронавируса 01.05 | 13:06

Организацията искала да се включи в националното разследване, водено от Пекин

От iNews.bg

Властите в Китай са отказали на Световната здравна организация (СЗО) да участва в разследването относно възникването на новия вид коронавирус, заяви представителят на организацията в Пекин Годен Галеа.

Той подчерта, че за СЗО е особено важно да разполага с информация за появата на коронавируса, за да не допусне нови епидемии, предаде БГНЕС.

В интервю за британската телевизия "Sky News" Галеа каза, че организацията знае, че Китай провежда национално разследване, към което СЗО не е поканена да се присъедини, но ще продължи да отправя запитвания към управляващите в страната.

Годен Галеа подчерта, че властите в Китай не са предоставили на СЗО достъп до документите на двете виросулогични лаборатории в Ухан, който се превърна в епицентър на разпространението на коронавируса.

СЗО не се съмнява в естествения произход на вируса, но документите от лабораториите трябва да бъдат неизменна част от всеки пълен доклад и изследване, свързано с историята на произхода на вируса.

По-рано американският президент Доналд Тръмп заяви, че Вашингтон разглежда вероятността коронавирусът да е изкуствено създаден в лаборатория в Ухан и че възнамерява да установи произхода му. Той дори заплаши Китай с ответни мерки, ако стане ясно, че Пекин съзнателно е допуснал избухването на COVID-19 – нещо, което китайските власти категорично отрекоха.

Водещи

Най-четени