Меркел: Дипломацията в Сирия претърпя провал 12.10 | 12:16

Уважавам хората, които приемат в домовете си бежанци, но аз не мога да го направя, казва канцлерът

От Кристиан Костурков

За момента в Сирия по дипломатическите пътища все още не са постигнати кой знае какви успехи. Такова мнение изразява в интервю пред вестник Bild германският канцлер Ангела Меркел. "Дипломацията на всички държави от Запада, но и тази на Русия, на арабските страни и на държавите от региона до момента не успя да достигне никакви успехи в Сирия. Това, за съжаление, е тържната истина", казва Меркел.

Според нея обаче това не означава, че работата в тази посока трябва да бъде преустановена. "Това, че не са постигнати резултати, не означава, че ние трябва да се предадем. Напротив. Длъжни сме да търсим все по-активно политическо решение на конфликта", казва Меркел. Канцлерът допълва още и че по пътя на дипломацията трябва да бъдат стабилизирани и всички останали държави в Близкия Изток.

От думите на Меркел става ясно още, че самата тя не би приела бежанци в собствения си дом. "Изключително много уважавам хората, които го правят, но, що се касае до мен самата, не мога да си представя това", казва германският канцлер, цитирана от ТАСС.

Ангела Меркел отбелязва още, че в политиката, която следва и решенията, които взима, включително и по отношение на приема на бежанци, не се води от резултатите от социологически проучвания. "Допитванията не са моя работа. Моята работа, това са задачите, които стоят пред мен като канцлер – да решавам проблемите", казва тя. И добавя, че напълно концентрира вниманието си в тази посока. Меркел отбелязва още, че продължава да да бъде сигурна в подкрепата на Християндемократическия съюз за своите действия, както и преди.

Водещи

Най-четени